Tom Phillips: Truth. A Brief History of Total Bullsh*t

Jos tuntuu, että nykymaailmassa ovat vallalla nettihuijarit, valeuutiset ja poliittinen propaganda, niin osattiin sitä ennenkin. Tom Phillipsin hauska ja informatiivinen Truth (suomeksi Totuus: paskapuheen lyhyt historia, kääntänyt Ilkka Rekiaro, ruotsiksi Sanningen: en kort historik om lögner, fake news och kvalificerat skitsnack, översatt av Håkan Edvardsson) kertoo, kuinka totuutta on taivuteltu ja vaihtoehtoisia faktoja esitetty ihmisen kehityksen alkuhämäristä alkaen.

Kirjasta löytyy sekalainen joukko ihmisiä, jotka ovat pelanneet filunkipeliä oman edun tavoittelun nimissä. Muuan Thérèse Humbert onnistui elämään perheensä kanssa yltäkylläistä luksuselämää yli 20 vuotta ilman rahaa tai mainittavaa omaisuutta. Kaikki perustui siihen, että häntä mukamas odotti muhkea perintö, jonka varjolla hän sai suuria lainoja ja muuta rahoitusta.

Toinen ranskalainen, Jeanne de Valois-Saint-Rémy tarvitsi paljon rahaa ostaakseen mittaamattoman arvokkaan kaulakorun. Hän keksi alkaa kutsua itseään kreivittäreksi (Comtesse de la Motte), joka oli mukamas hyvä ystävä Marie Antoinetten kanssa. Hän kehitti monimutkaisen huijauksen, johon liittyi muun muassa kuningatarta esittävä prostituoitu.

Skotlantilainen Gregor MacGregor puolestaan keksi kokonaisen maan nimeltään Poyais, jota hän mainosti Väli-Amerikan kehittyvänä ja dynaamisena kohteena, jolla on mahtava potentiaali. Hän sai useita lontoolaisia sijoittajia innostumaan kuvitteellisen maan luonnonrikkauksista ja optimaalisista viljelyolosuhteista. Kaksi laivallista toiveikkaita siirtolaisia lähti pitkälle merimatkalle päämääränään tuo lupaava ihmemaa ja sen pääkaupunki 1500 asukkaan St Joseph. Pettymys oli melkoinen, kun he perille päästyään joutuivat huomaamaan, että koko homma oli ollut pelkkää huijausta.

Kirjassa esitellään myös millaisia valeuutisia mediassa on lähtenyt leviämään heti, kun ensimmäiset painetut lehdet ovat alkaneet ilmestyä. Muita aiheita ovat esimerkiksi politiikkaan liittyvät peittelyt ja valehtelut, startup-yritysten hämäräperäinen maailma sekä ihmismielen loputon kyky uskoa mitä ihmeellisempiä asioita, jos vain kaikki muutkin uskovat niin.

[London: Wildfire, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *