Anne-Maarit Koivuniemi: Muista minut

muista-minut

Anne-Maarit Koivuniemen isä ja äiti sairastuvat Alzheimerin tautiin samanaikaisesti. Molempien sairaus havaitaan varhaisessa vaihessa, ja he pystyvätkin elelemään itsenäisesti useita vuosia diagnoosin saamisen jälkeen. Vähitellen taudin edetessä he kuitenkin tarvitsevat yhä enemmän apua arkielämän sujumisessa. Kun vanhemmat eivät enää pärjää kahdestaan kotiavun turvin, päättää Anne-Maarit Koivuniemi alkaa omaishoitajaksi ja hän muuttaa asumaan takasin lapsuudenkotiinsa.

Koivuniemi kirjoittaa selkeästi ja analyyttisesti, vaikka aihe on hyvin henkilökohtainen. Hän kertoo tapahtumista ja tunteistaan rehellisesti, mutta kuitenkin kunnioittavasti. Omaishoitajana hän kohtaa paljon vaikeuksia vanhempiensa asioita hoitaessaan, mutta hän ei kuitenkaan turhaudu tai syyttele ketään. Omien vanhempien muuttuminen Alzheimerin seurauksena on kova paikka, mutta Koivuniemi pysyy kaukana sentimentaalisuudesta ja säilyttää positiivisen ja humaanin otteen.

Kirja on suositeltavaa luettavaa kaikille, sillä vanhempien tai muiden läheisten sairastuminen muistisairauteen voi kohdata ketä tahansa.

[Jyväskylä: Atena, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *