Eppu Nuotio: Anopinhammas

Kirja on toinen osa harrastelijasalapoliisi Ellen Lähteestä kertovassa sarjassa. Tällä kertaa puutarhanhoidosta ja kasveista kiinnostunut Ellen on teemamatkalla Andalusiassa. Matkan kruunaa espanjalais-suomalaiset häät, joihin Ellenkin kutsutaan, vaikkei hän tunne vihkiparia entuudestaan. Hääjuhlat sujuvat hienosti, mutta seuraavana aamuna kuolee yksi hääseurueen jäsenistä.

Kotiin palattuaan Ellen jatkaa yhteydenpitoa nuoren parin Mikaelin ja Carmenin kanssa. Pariskunnan suunnitelmiin tulee muutos, ja asunto Turussa saa odottaa, kun he asettuvat Mikaelin suvun tilalle Mynämäelle. Carmen kokee melkoisen kulttuurisokin varsinaissuomalaisessa maalaismaisemassa.

Ellenin kiinnostus Mikaelin sukua kohtaan herää, kun hän löytää menneisyydestä perheessä sattuneen toisenkin epäilyttävän kuolemantapauksen. Hän alkaa tavoilleen uskollisena ottaa asioista selvää ja penkoa vanhaa juttua.

Kirjassa on mukana tuttuja hahmoja edellisestä kirjasta, kuten esimerkiksi naapurin Samuel, joka on kasvanut vastahakoisesta teinistä tiedostavaksi nuoreksi mieheksi. Samuelilla on myös tyttöystävä, chailattea siemaileva tatuoitu vaihtoehtoihminen Sindi, joka joutuu ahdistelun kohteeksi. Mukana on myös hieman nösvähtävän oloinen yksinhuoltaja Silja, joka puolestaan löytää elämänsä miehen.

Todellisessa elämässä kirjan henkilöt olisivat todella ärsyttävää porukkaa, mutta fiktiivisessä tarinassa heitä ei onneksi tarvitse ottaa niin vakavasti. Juoni on viihdyttävä ja etenkin vuosien takaisen maalaiselämän ja siihen liittyvien ihmissuhteiden kuvaus on vahvaa ja aitoa.

[Helsinki: Otava, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *