Erkki Lyytikäinen: Sehän on murretta!

Olenkin vähän pohdiskellut, miksi suomenkielisten romaanien lukeminen tuntuu joskus takkuavan. Nyt sain sille asialle selityksen: Sehän on murretta! -kirjassaan Erkki Lyytikäinen toteaa, että ”puhuttu kieli näyttää kirjoitettuna kummalliselta”. No, todellakin.

Tämän kirjan teksti sen sijaan on kaukana kummallisesta, niin hyvin ja suorastaan nautinnollisesti asia etenee. Nimensä mukaisesti kirja kertoo suomen kielen murteista ja muusta puhekielestä. Kirja sisältää kokoelman kirjoituksia, joissa puheenvuoro annetaan muiden muassa Kekkoselle ja savolaiselle pikkupojalle Pasille.

Puhekielen ja murteiden taustaa selvitetään suomen kirjakielen alkuhämäristä alkaen. Kirja tutustuttaa maan eri murrealueiden erikoisuuksiin ja ominaispiirteisiin, jotka avautuvat myös sellaiselle lukijalle, joka ei ole kyseistä puhetta koskaan kuullutkaan.

Lyytikäisen kirjoitustyyli on hillityn humoristinen, ja mukana on myös paljon painavaa kielitieteellistä asiaa. Koulumuistoja voi verestää diftongien, inessiivien ja muiden kielioppitermien parissa.

Sehän on murretta! on sivistävää ja viihdyttävää luettavaa kaikille kielestä kiinnostuneille, silläkin uhalla, että Levoton Tuhkimo ja sen sisältämä porilainen rajageminaation puute jää pariksi päiväksi päähän soimaan.

Sain tämän kirjan tuoreeltaan luettavaksi, kiitos siitä kustantajalle.

[Helsinki: Gaudeamus, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *