Esko Valtaoja: Kohti ikuisuutta

Tutkijat rakensivat mahtavan supertietokoneen ja kysyivät siltä ensi töikseen kinkkisen kysymyksen: ”Onko Jumalaa olemassa?”. Kone vastasi: ”Nyt on.” (Fredric Brown: The Answer)

Esko Valtaoja on tunnettu avaruustähtitieteen professori ja kirjailija, joka on asiokkaasti tehnyt tiedettä tutuksi normikansalaisille. Tässä kirjassa hän pohtii maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuutta tieteen tarjoamien mahdollisuuksien ja todennäköisyyksien valossa.

Tulevaisuus ei ehkä olekaan niin synkkä kuin useiden tämän hetken arvioiden mukaan voisi olettaa. Ihmiskunnalla on Valtaojan mukaan hyvät mahdollisuudet peitota monet olemassaoloa uhkaavat tekijät aina ilmastonmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä alkaen. Hän hahmottelee tulevaisuutta ei vain satojen tai tuhansien vuosien mittakaavassa, vaan paljon pidemmälle.

Valtaojan teksi ei todellakaan ole kuivakkaan asiallista, vaan aiheesta huolimatta helppolukuista, ymmärretävää ja hauskaa. Oikeaan tietoon perustuva faktatykitys on suoranaista ravintoa aivoille kaikenlaisten valeuutisten, some-kohujen ja muun hötön ja humpuukin sijaan.

”Nyt on aika siirtyä luuloista tietoihin ja synkistelyistä faktoihin; katsoa oman napamme sijaan maailman kuvastimeen ja nähdä siellä itsemme sellaisina kuin todella olemme.”

[Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *