Hannu Väisänen: Esi-isät

No nyt on tarjolla reipasta menoa. Hannu Väisäsen uutuuskirjassa seikkailevat ja sekoilevat ihmisten esi-isät ja -äidit. Sekalaiseen porukkaan kuuluvat muiden muassa pariskunnat Puutiainen ja Häätiainen, Hiprakka ja Kurmitsa sekä Oili-täti, Ammo, Emokki, Kokkopelle, Savu-setä ja useita muita toinen toistaan oudompia hahmoja.

Nämä esi-isät esiintyvät ihmisten joukossa näkymättöminä olentoina. He eivät ole ihmisten esivanhempia, vaan omituinen kokoelma huonotapaisia henkiolentoja, joita ihmiset jäljittelevät ja palvovat. Ihmiskunnasta ei tosin ole paljoa jäljellä, raukat elelevät puutteessa ja kurjuudessa dystopiassa, jossa arvokkain säilynyt tavara on mopedi Mosquito, jonka Kokkopelle tosin romuttaa ajamalla sen juhannuskokon läpi.

Kirja koostuu tarinoista, jotka ovat kuin vinksahtaneita satuja. Satukirjamaista vaikutelmaa korostaa Väisäsen hieno kuvitus. Hannu Väisäsen kirjoittama suomen kieli on totuttuun tapaan vivahteikasta ja nautinnollista luettavaa. Hänen tyylinsä sopii erinomaisesti myös tällaiseen erikoiseen ja epäsovinnaiseen kerrontaan, jossa mielikuvitus ei tunne mitään rajoja.

[Helsinki: Otava, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *