Lauri Mäkinen: 50/50

Lentokone putoaa sotatoimialueella Karjalan Kiestingissä syksyllä 1942 kyydissään neljä desanttia. Paikalla on sotaetsivä Härmä ja takaa-ajo alkaa. Kolme desanteista kuolee, mutta yksi on kateissa. Sitten löytyy kaksi pakenijaa, Ilkka Eräkoskeksi esittäytyvä mies ja haavoittunut nainen, joka kuljetetaan kenttäsairaalaan hoitoon.

Härmä alkaa selvittää, kumpi epäillyistä on Neuvostoliiton lähettämä tiedustelija, Eräkoski vai lotta Silja Berg. Kuulusteluissa molemmat kertovat tarinansa. Eräkosken matka on kulkenut meriltä Kanadaan siirtolaiseksi vuonna 1928 ja sieltä perheensä kanssa Neuvostoliittoon vuonna 1933. Hän päätyi vankileirille Sorokkaan, josta pääsi pakenemaan. Toinen karkulainen, 22-vuotias Helsingistä kotoisin oleva Silja Berg kertoo palvelleensa ilmavalvontalottana Kannaksella ja sen jälkeen Äänislinnassa kenttäpostin tarkastus- ja sensurointitehtävissä. Hän kertoo tulleensa kesäkuussa kaapatuksi vihollisen puolelle.

Tarinan edetessä käy ilmi, että molemmat epäillyt valehtelevat. Härmän tehtävä on selvittää, kumpi on etsitty desantti, joka kohtalona on kuolemantuomio.

50/50 on Lauri Mäkisen toinen romaani, joka jatkaa esikoisromaanin Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset vakuuttavaa ja persoonallista linjaa. Molempien kirjojen taustalla on valtavasti historiallista faktaa, jonka päälle Mäkinen kirjoittaa sujuvan ja jännittävän juonen, joka vie lukijan välittömästi mukanaan. Henkilöhahmot ovat molemmissa kirjoissa persoonallisia ja miljööt aidon tuntuisia.

[Helsinki: Siltala, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *