Markus Falk: Profeetan soturit

Arabialaisen kulttuurin tutkija Tuomas Pyy matkustaa työmatkalle Beirutiin. Hänen on määrä pitää luento ja osallistua seminaariin.

Luennon jälkeen Pyy tapaa italialaisen kollegan Carla Contin, joka pyytää häntä luokseen käymään. Tuomas Pyy ottaa kutsun vastaan ja suuntaa myöhemmin illalla Contin asunnolle viinipullo mukanaan hyvän illallisen toivossa. Perille päästyään Tuomas saa valitettavasti todeta, että Carlan kutsu liittyy puhtaasti työasioihin, eikä romanttista iltaa ole tiedossa.

Pettymys haihtuu kuitenkin pian, kun Carla esittää varsinaisen asiansa. Hänellä on hallussaan vanha käsikirjoitus, jonka tyyli ja muoto muistuttavat Koraanin suuria, mutta joka ei kuitenkaan ole mikään tunnettu Koraanin osa. Sen sisältö on poikkeavan rauhanomainen ja sovitteleva. Carla pyytää Tuomasta arvioimaan kirjoituksen ikää ja aitoutta.

Pian käy selväksi, että käsikirjoituksen perässä on muitakin tahoja, ja Carla ja Tuomas katsovat parhaaksi kuljettaa kohde turvaan pois Beirutista. Pakomatka suuntautuu Saksan kautta Iso-Britanniaan, eikä haavoittuneilta ja ruumiiltakaan vältytä reissun edetessä. Lopulta kaksikko päätyy Suomeen ja Asikkalaan Tuomaksen siskon huvilalle, mutta käsikirjoitus ei ole turvassa maaseudun rauhassakaan, ja pakomatka jatkuu taas.

Profeetan soturit tarjoaa mielenkiintoista historiallista faktaa ja tietoa nykypäivän islamista. Mutta koska kirjan tyyli on melko viihteellinen, jäävät päähenkilöt Tuomas ja Carla kiitokuvamaisiksi ja särmättömiksi hahmoiksi. Tämä muotoseikka heikentää vähän tarinan tehoa, sillä kiinnostavasti poikkeavan aiheen käsittelyyn olisi sopinut myös realistisempi ote.

Markus Falk on kirjailija Virpi Hämeen-Anttilan ja arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilan käyttämä pseudonyymi.

[Helsinki: Otava, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *