Niina Hakalahti: Kaleidoskooppi

Anni ja Juho ovat neljääkymmentä lähestyvä pariskunta, kun he viimein saavat kauan toivotun lapsen, Nikolaksen. Vauva-arki osoittautuu kuitenkin kaikkea muuta kuin odotetunlaiseksi, sillä Nikolas on herkkä lapsi. Annin koko elämä pyörii Nikolaksen ehdoilla, eikä sekään tunnu riittävän. Juholla on työnsä, eikä neuvolastakaan saada apua. Annin elämästä tulee melkoista selviytymiskamppailua.

Nikolaksen kasvaessa tilanne ei suinkaan helpotu, vaan ongelmat suurenevat entisestään. Anni palaa työhönsä museoon, mutta huoli Nikolaksen pärjäämisestä haittaa elämää joka päivä. Lapsen on vaikea toimia joukossa, ja se tietää vaikeuksia päiväkodissa.

Lasta tutkitaan käyttäytymisen syiden selvittämiseksi, mutta mitään selitystä tai kunnollista diagnoosia ei tunnu löytyvän.

Perheen sekasortoista elämää seurataan koko Nikolaksen lapsuuden ajan. Vanhemmat tuntuvat menettävän otteensa, eikä apua ongelmiin ole saatavissa. Lisää jännitettä elämään tuo pariskunnan erilaiset perhetaustat ja niihin liittyvät arvomaailmat.

Kun Nikolas 18-vuotiaana muuttaa pois kotoa, eivät vanhemmat voi kuin sivusta seurata poikansa elämän luisumista tielle, joka johtaa vain entistä pahempiin vaikeuksiin. Vasta aivan kirjan lopussa selviää, onko Nikolaksella toivoa paremmasta onko edessä vääjäämätön tuho.

[Hämeenlinna: Karisto, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *