Petri Tamminen: Musta vyö

Musta vyö on kertomus keski-ikäisestä Petri-nimisestä kirjailijasta, joka isänsä kuoleman jälkeen joutuu kohtaamaan elämän realiteetit ja kaiken katoavaisuuden. Hän lähes lamaantuu oman kuolemanpelkonsa alla, eikä kirjoittamistyökään enää tunnu sujuvan. Vaimo käy päivätyössä ja sujuvoittaa arkea niin, että kirjailija voi kuluttaa päivänsä puutarhakeinussa makoillen ja asioista ahdistuen.

Realistinen vaimo Liisa lausuu viimein järjen sanat kipuilevalle taiteilijalle, joka ymmärtää sentään ihmetellä vaimon jaksamista: ”Mä olen niin yksinäinen ja surullinen ihminen että ei mulla ole varaa lähteä joka tunteen kyytiin. Siitä ei mitään hyvää seuraa. Mä olen päättänyt että mä yritän hyvällä.”

Lukija ei voi tietää, kuinka paljon tarinassa on todellista Petri Tammisen elämää ja kuinka paljon keksittyä. Sillä ei kuitenkaan ole väliä, kirja on nautinnollista luettavaa lakonisen huumorin ja tarkkasilmäisten huomioiden ystäville.

Tammisella on taito tiivistää sanottavansa ja suodattaa ylimääräiset epäoleellisuudet pois, tuloksena on kirkas ja älykäs, pienuudessaan suuri romaani. Isä saa arvoisensa muistokirjoituksen.

[Helsinki: Otava, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *