Pirjo Hassinen: Parit

Tarina alkaa, kun Leena Tuovisen Minna-äiti otetaan tuberkuloosin vuoksi hoidettavaksi keuhkoparantolaan. Leena jättää kotikaupunkinsa Kuopion ja muuttaa tätinsä Marian luo Jyväskylään. Marian perheeseen kuuluvat lisäksi varakas aviomies Alfred Grahn ja poika Werner.

Leena ikävöi äitiään, mutta sopeutuu elämään Jyväskylässä. Hän jatkaa menestyksekkäästi koulunkäyntiä ja pääsee jopa autokouluun ajokorttia suorittamaan. Wernerin elämäntapa sen sijaan ei miellytä vanhempia, mutta viimein he saavat uhkailulla tämän palaamaan takaisin kotiin Jyväskylän hämäristä taiteilijapiireistä.

Leena ja Werner avioituvat, vaikka Wernerin kiinnostus on muualla. Heidän poikansa Olli tekee puolestaan nuorena isänä valinnan, joka lopulta osoittautuu vääräksi. Kirjan loppupuolella seurataan vielä Grahnin sukua Ollin tyttären Ainon silmin.

Pirjo Hassinen on kirjoittanut loistavan kirjan erään perheen elämästä ja kehityksestä. Uusi sukupolvi tulee aina edellisen perään ja perheen tarina jatkuu ajan ja olosuhteiden vaihtuessa.

Henkilöhahmot ovat luonteenpiirteineen eläviä ja uskottavia. Tarina pysyy hyvin kasassa, vaikka se ajallisesti kattaa vuosikymmeniä. Pääosassa on Leenan tarina aina nuoruudesta vanhuuden päiviin saakka.

Parit on ehdottomasti vuoden parhaita kotimaisia kirjoja.

[Helsinki: Otava, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *