Risto Isomäki: Atlantin kuningatar

Lauri Nurmi on rauhoittanut hektistä ja vaarallista elämäänsä asettumalla asumaan Suomeen Katharine Henshaw’n kanssa. Heidän talonsa sijaitsee yksinäisellä niemellä meren rannalla.

Toisaalla suunnitellaan mittavaa operaatiota ilmastokatastrofin välttämiseksi: arktista merijäätä aiotaan rahdata Afrikkaan ja tuoda sieltä paluukuljetuksella suolavettä ja biomassaa.

Käytössä olisi maailman suurin (pituus 1,5 km ja leveys 300 m) rahtilaiva, ”Atlantin kuningatar”, joka vielä odottaa vesillelaskua telakalla Portugalissa. Laivan ruumassa on käytetty eristeenä aivan uudenlaista teknologiaa, x-aerogeeliä, joka mahdollistaa jään kuljettamisen sulamatta. Ideana kylmän viennin lisäksi on, että ilmakehästä poistetaan hiilidioksidia sitomalla sitä trooppiseen biomassaan, joka sitten puolestaan kuljetetaan pohjoiseen. Biomassan säilömiseen käytettäisiin suolaliuosta, joka on makean veden valmistamisen jätetuote.

Saksalainen suuryhtiö SunWind on hankkeen takana yhdessä nigerialaisen Nobel-palkitun Asare Aniachewin kanssa. SunWindin pääjohtaja Annelies Schrader ilmestyykin Laurin ja Katharinen ovelle yhdessä Aniachewin kanssa, jolla on tavoitteena myös laajentaa avokado- ja palmuöljyn tuotantoa korvaamaan siemenistä saatavat ruokaöljyt. Tämä vapauttaisi paljon maatalousmaata muuhun kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan. Poliittisesti aihe on kuitenkin arka, joten Lauria tarvitaan mukaan projektiin turvakonsultiksi.

Mies ottaa haasteen ja kuusi miljoona dollaria vastaan ja suuntaa parin päivän päästä Portugaliin parin viikon keikalle. Matka sujuu autoillen ensin Ruotsiin ja sieltä Euroopan halki kohti määränpäätä. Lauri on valmistautunut reissuun huolellisesti, sillä hän ei halua jättää jälkiä itsestään. Saksassa hän kuitenkin joutuu väijytykseen, mutta selviää pinteestä agentintaitojensa ja aerogeelin avulla.

Perillä Portugalissa Lauri tutustuu projektiin ja kiinnostuu asiasta toden teolla niin, että häntä ei enää tarvitse sen kummemmin taivutella osallistumaan laivan vaaralliseen neitsytmatkaan. Katharine on tilanteesta pahana ja aloittaa mykkäkoulun.

Atlantin kuningatar saadaan vesille ja jännittävä seikkailu alkaa.

Tulevaisuuteen sijoittuvassa jännitystarinassa ollaan vakavassa paikassa, mutta tilanne ei ole vielä menetetty. Toivoa on, että ihminen toimillaan voisi vielä muuttaa ympäristökatastrofiin johtavan kehityksen suuntaa turvallisemmille vesille.

[Helsinki: Into, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *