Taina Haahti: Kolumnisti

Pieneen hämäläiseen Joppilan kuntaan on rakennettu suurin toivein tuulivoimapuisto. Sen toivotaan tuovan paikkakunnalle investointeja, kasvua ja uskoa tulevaisuuteen. Kaikki paikalliset eivät kuitenkaan ole kovin innostuneita energiayhtiön ja kuntapäättäjien toiminnasta. Tuulivoimapuisto on keskeyttänyt lähistöllä sijaitsevan uuden asuinalueen rakentamisen, ja jo olemassa olevien talojen arvo on romahtanut. Asukkaat kärsivät erilaisista fyysisistä oireista, joista he syyttävät tuulivoimaloiden infraääniä.

Freelance-toimittaja Marita ”Mara” Nuutinen saa viestin Erja Jokiselta, joka on tuulivoiman vastustaja. Joppilassa on tapahtunut useita kuolemantapauksia, jotka on katsottu itsemurhiksi. Viimeisin kuollut nainen oli tunnettu tuulivoimakriitikko, jonka ruumis löydettiin tuulivoimapuiston alueelta. Jokinen on vakuuttunut, että tämä ei tappanut itseään. Mara matkustaa paikalle tutkimaan tapausta ja kirjoittamaan tuulivoima-aiheista juttusarjaa.

Perillä Mara tutustuu pikkukylän asukkaisiin ja alkaa työstää lehtijuttua. Vähitellen hän sotkeutuu yhä syvemmälle paikkakunnan kuvioihin ja henkilöiden välisiin suhteisiin. Tapahtumat kärjistyvät lopulta niin, että Mara huomaa itsekin olevansa hengenvaarassa.

Kolumnisti on useita romaaneja kirjoittaneen Taina Haahdin ensimmäinen varsinainen dekkari. Hän kirjoittaa puhdasta suomea, jota lukiessa huomio ei kiinnity sanavalintoihin tai lauserakenteisiin, vaan teksti kulkee ikään kuin ajatuksena suoraan tajuntaan. Puhekielen käyttö on minimissään, joten teksti jatkuu saumattomasti myös dialogiosuuksien yli. Kirjailijan tapa käyttää henkilöhahmoista usein pelkkiä sukunimiä aiheuttaa tosin varsinkin aluksi lukijalle pieniä hankaluuksia. Kuka olikaan Niemelä, Hallajoki, Nuutinen, Koistinen, Toukola, Mäyrä tai Kirvesaho?

Taina Haahti on monipuolinen kirjailija, jonka tuotannosta löytyy aikuisten romaanien lisäksi myös lasten- ja nuortenkirjoja. Tällä teoksella hän osoittaa olevansa myös taitava dekkarikirjailija.

[Helsinki: Crime Time, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *