Taina Kinnunen: Kalifornia kutsuu. Kertomuksia eliittisiirtolaisuuden katveista

Tämä kirja koostuu haastatteluista, joita kulttuuriantropologi Taina Kinnunen on tehnyt Kaliforniassa asuvien suomalaisnaisten keskuudessa. Nämä naiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin aviomiestensä tietotekniikkatyön takia ja luopuneet samalla omasta urastaan ja työidenteteetistään. Tilalle he ovat saaneet lapsista, kodista ja arjen sujumisesta huolehtimisen vastuun miehen tehdessä pitkää päivää.

Kirjan aineistona on usean eri naisen mietteitä ja mielipiteitä, joten kukaan heistä ei oikein nouse persoonana esiin. Kirjassa ei myöskään kuvata niinkään perheiden arkielämän kulkua, vaan yleisemmin paikallisia olosuhteita ja ilmapiiriä.

Perheen merkitys tuntuu kasvavan Kaliforniassa vietetyn ajan myötä. Monet äideistä kummeksuvatkin Suomessa vallalla olevaa perhemallia, jossa lapsilla on vapaus mennä ja tulla oman mielensä mukaan, eikä yhteistä koko perheen aikaa juuri tunnu olevan. Eräs naisista kertoo, että hänen teini-ikäinen lapsensa puhuu hänelle Kaliforniassa kunnioittavammin kuin heidän ollessaan Suomessa.

Haastatteluissa Kalifornia näyttäytyy vapaana ja kannustavana, ainaisen kesän maana, jossa kotiäidit saavat arvostusta aivan erilailla kuin Suomessa. Toisaalta ihmemaan loistoa himmentää työelämän raadollisuus ja epävarmuus. Naiset myös ikävöivät sukulaisia Suomessa ja omaa työelämäänsä. Osa heistä toki tekee osapäivätyötä tai vapaaehtoistyötä, mutta nämä eivät korvaa omasta akateemisesta urasta luopumista.

Haastateltavat tiedostavat myös elävänsä hyväosaisten ihmisten kuplassa, jota eivät monetkaan Yhdysvaltojen monitahoista yhteiskuntaa riivaavat ongelmat kosketa. He kokevat ympäristön positiivisena ja kanssaihmiset ystävällisinä ja auttavaisina verrattuna suomalaisiin, jotka rautakaupan noutopihan jonossa huutelevat hävyttömyyksiä täysin vieraille ihmisille.

Kalifornia kutsuu avaa mielenkiintoisen näkökulman Piilaaksoon ja suomalaisten ”teknovaimojen” todellisuuteen. Naiset näyttäytyvät sopeutuvaisina ja joustavina kaikissa yllättävissäkin tilanteissa ja elämänmuutoksissa, eivätkä he vaikuta katuvan ratkaisuaan elää miehen työn ehdoilla. Erotilanteessa naisen asema onkin sitten vaikeampi.

[Helsinki: Gaudeamus, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *