Tiina Lifländer: Hyvä yö
Lähihoitaja Nanna työskentelee Kultarinne-hoivakodissa. Työ on raskasta, ja yövuorot sekoittavat Nannan unirytmin, eikä hän saa nukuttua. Univelka kasvaa, ja tilanne vain pahenee, kun lääkäri ei suostu kirjoittamaan enää unilääkkeitä. Lopulta Nanna alkaa varastaa hoidokkiensa pillereitä saadakseen edes vähän lepoa.
Hoivakodissa kärsitään henkilökuntapulasta, sillä sijaisia ei ole. Nanna joutuukin tekemään ylimääräisiä vuoroja, jotka lisäävät hänen taakkaansa ja sysäävät hänet kohti jaksamisen äärirajoja. Kollega Maryam tekee parhaansa, mutta tilanne alkaa vääjäämättä luisua kohti katastrofia. Lopulta Nanna ei enää pysty kontrolloimaan itseään, sillä kun pinna viimein katkeaa, turvautuu hän väkivaltaiseen käytökseen, josta ei ole enää paluuta takaisin.
Kuolemaa lähestyvä Tyyne asuu Kultarinteessä. Hänen persoonansa ja tietoisuutensa on hävinnyt dementian taakse. Syvällä mielessään Tyyne elää kuitenkin menneessä ajassa perhe-elämää miehensä Martin ja lastensa kanssa. Tyynen ainoa vierailija on tyttärentytär, joka tuntuu suhtautuvan kriittisesti isoäitinsä saamaan hoitoon.
Tyyne toimii myös tarinan toisena kertojana, ja hänen kauttaan avautuu toisenlainen todellisuus, jossa kaikki tuntuu vieraalta ja pelottavalta, kun mieli ei enää pysty käsittämään tapahtumia, sanoja tai tunteita.
Hyvä yö on hienosti kirjoitettu realistinen kuvaelma vanhustenhoidon olosuhteista ja hoitajien kovista paineista, jotka pahimmillaan purkautuvat kaltoinkohteluna ja muuna ihmisarvoa alentavana toimintana. Nanna on hyvä ihminen ja hoitaja, mutta mutta kun murtumispiste tulee vastaan, alkaa pahaa tapahtua. Kirja antaa äänen myös muistisairaille hoidettaville, joilla kaikilla on arvokas ja ainutlaatuinen elämä elettynä.
[Jyväskylä: Atena, 2021]