Agnes Ravatn: Fågeltribunalen

Allis Hagtorn ajautuu tilanteeseen, jossa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jättää mies ja ura tv-juontajana taakse. Hän pakenee skandaalia ja häpeää maaseudulle, josta hän saa työpaikan kodinhoitajana Sigurd Baggen luona. Bagge asuu yksin syrjäisessä paikassa vuonon rannalla. Hänellä on kyllä vaimo, mutta tämä on epämääräisellä matkalla.

Allis yrittää sopeutua elämään Baggen kanssa. Hän opettelee tekemään puutarhatöitä ja hoitaa huushollia. Sosiaalisia kontakteja hänellä ei ole muita kuin ruokakaupan myyjä, joka suhtautuu Allisiin vihjailevasti ja vihamielisesti. Myös Baggen käytös on ajoittain kovin irrationaalista ja ennalta arvaamatonta.

Tilanne äityy jopa niin pahaksi, että Allis päättää häipyä paikalta. Hän palaa kuitenkin takaisin, sillä hänellä ei ole muutakaan paikkaa minne mennä. Sigurdin käytös saa jonkinlaisen selityksen, kun hän viimein paljastaa vaimonsa tarinan. Koko totuus valkenee kuitenkin vasta tarinan lopussa.

Kirjassa on alusta alkaen ahdistava ja pahaenteinen ilmapiiri. Suppea henkilögalleria lisää klaustrofobista ja psykologisesti riivaavaa tunnelmaa.

Norjankielinen alkuteos Fugletribunalet on ilmestynyt vuonna 2014. Käännös ruotsiksi: Cajsa Mitchell.

[Stockholm: Modernista, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *