Alex Schulman: Överlevarna

Veljekset matkustavat perheen kesämökille, jossa kukaan heistä ei ole käynyt pariinkymmeneen vuoteen. Mukana on äidin tuhkat, jotka on tarkoitus sirotella järvelle. Tarina alkaa, kun keskimmäinen veljeksistä, Benjamin, on soittanut poliisit paikalle ja näiden tuloa odotellaan keskiyöllä mökin rappusilla. Isoveli Nils ja kuopus Pierre ovat verissä päin tapeltuaan keskenään. Vähitellen tapahtumian käydään läpi taakse päin, ja selviää miten tähän tilanteeseen on ajauduttu.

Kirjan toinen aikataso on poikien lapsuus mökillä. Vanhemmat ovat hieman hukassa ja pojat yrittävät luovia ilmapiirin ja mielialojen muutosten mukana. Lapsuudesta löytyy myös perusta veljesten välisille jännitteille ja ongelmille.

Kirja on fiktiivinen romaani, mutta siinä on oletettavasti paljon totta kirjailijan omasta lapsuudesta. Kaikki Glöm mig (Unohda minut) -kirjan lukeneet tunnistavat pojat, mökin, tunnelman ja ailahtelevat vanhemmat. Tässäkin kirjassa Schulman kuvaa taidokkaasti sitä rinnakkaista maailmaa, jossa lapset elävät fyysisesti vanhempiensa lähellä, mutta kuitenkin hyvin etäällä. Alun uintitarina on loistava esimerkki Schulmanin kyvystä luoda pienillä asioilla ja tarkalla kerronnalla todeksi lasten innostus, pelko, huojennus, joka kuitenkin johtaa vain pettymykseen.

Tarinan syvin suru paljastuu vasta lopussa, ja sen myötä koko lapsuustarinan ymmärtää täysin uudella tavalla.

Överlevarna ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2021: Eloonjääneet (suom. Jaana Nikula).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *