Anders de la Motte: Bortbytaren

Anders de la Motten uuden sarjan sankari Leonore ”Leo” Asker on poliisi, joka on edennyt vauhdikkaasti urallaan Malmön poliisilaitoksella. Neljän työvuoden jälkeen on hän jo ryhmänjohtaja ja tähtää vielä korkeammalle eli koko väkivaltaosaston päälliköksi. Kaikki ei mene kuitenkaan aivan suunnitelmien mukaan, sillä kun 19-vuotias Smilla Holst ja hänen poikaystävänsä Malik Mansur katoavat, joutuu Leo sivuun. Varakas Holstin perhe on Malmön seudulla vaikutusvaltainen, eikä heidän asianajajansa Isabel Lissander jätä resursseja tai valtaa käyttämättä, vaan saa poliisipäällikön tilaamaan paikalliseen tutkintaryhmään vahvistusta Tukholmasta. Paikalle porhaltaa Jonas Hellman tiimiä johtamaan.

Jonaksella ja Leolla on takanaan lyhyt suhde, jonka päättymisen jälkeen Leo teki miehestä häirintäilmoituksen, jota ei poliisipiireissä katsottu hyvällä. Tunnelma on siis hieman kireä, kun Jonas saapuu komennukselle. Asiaa mutkistaa vielä se seikka, että Isabel on Leon äiti. Pian Leo löytääkin itsensä resurssiosastolta poliisitalon kellarista. Osaston olemassa olosta ei monikaan tiedä, ja ne jotka tietävät, kutsuvat sitä toivottomien tapausten ja kadonneiden sielujen osastoksi. Leo aloittaa tiimin johtajan Bengt Sandgrenin sijaisena tämän jouduttua sydänkohtauksen vuoksi sairaalahoitoon.

Turhauttava tilanne alkaa yllättäen vaikuttaa kiinnostavalta, kun Leo perehtyy Bengtiltä kesken jääneeseen juttuun. Alkaa jopa näyttää siltä, että resurssiosaston erikoinen keissi liittyy myös Smillan ja Malikin katoamiseen.

Tarinassa on suuri määrä mielenkiintoisia henkilöitä. Leon isä on erakoitunut preppaaja, johon Leolla ei ole nuoruuden kokemusten jälkeen enää yhteyttä. Leon lapsuuteen palataan takaumien myötä. Bengtin jättämiä muistiinpanoja seuratessaan Leo tutustuu erikoiseen pienoismalliharrastajien ryhmään, jonka rakentamaan valtavaan junamiljööseen kohdistuu lievää sabotaasia. Toinen harrastajaryhmä ovat urbaanit löytöretkeilijät, joihin myös Smilla kuuluu. Heidän aktiviteetteihinsä kuuluu hylättyjen rakennusten ja muiden rakennettujen paikkojen tutkiminen. Uexareiden jäljillä kulkiessaan tapaa Leo lapsuudenystävänsä Martin Hillin, joka on yliopistomies ja alalla tunnettu kirjailija.

Näistä aineksista sulkeutuu menevä ja mielenkiintoinen dekkari, jossa tarina etenee sujuvasti niin poliisin, Smillan kuin salaperäisen ”Vaihtajankin” näkökulmasta katsottuna.

Kirja ilmestyy suomeksi huhtikuussa 2024: Keräilijä (suom. Aki Räsänen).

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *