Anders de la Motte: Glasmannen

Glasmannen jatkaa Anders de la Motten edellisen kirjan henkilöiden tarinaa. Pääosassa on tuttu poliisi Leonore ”Leo” Asker, joka jatkaa työtään poliisilaitoksessa kellarin uumenissa ”resurssiosaston” johdossa. Yllättäen hän saa yhteydenoton yhteiskunnan ulkopuolella elelevältä isältään Periltä. Isän ja tyttären suhde on kovin problemaattinen, mutta Per on pahassa pinteessä ja tarvitsee Leon apua. Vastahakoinen Leo suostuu kuuntelemaan, mitä isäpapalla on asiana.

Perin kotibunkkerin läheisyydestä on löydetty miehen ruumis, joka tunnistetaan vuosia sitten kadonneeksi Tord Korveksi, joka on joutunut rikoksen uhriksi. Per on ykkösepäilty, mutta vakuuttaa syyttömyyttään ja vaatii Leoa etsimään oikean syyllisen.

Samaan aikaan Leon lapsuudenystävä Martin Hill toipuu reisivammastaan ja saa mielenkiintoisen työtarjouksen, jota ei voi vastustaa. Erikoislaatuinen teollisuusjohtaja Gunnar Irving pyytää kirjoittamaan firmastaan Alfacentistä kirjan, jota varten Martin saa pääsyn firman arkistoihin ja Irvingin perheen tiluksille Stjärneholmiin. Paikka kiinnostaa Martinia, joka on lapsesta saakka toivonut pääsevänsä tutustumaan myyttiseen yksityiseen saareen, joka sijaitsee Irvingin perheen mailla. Saareen liittyy monia salaperäisiä tarinoita ufo-vierailuista lähtien, jotka kiinnostavat tutkija-Martinia.

Paikanpäällä Stjärneholmissa Martin saa käyttöönsä kokonaisen talon ja pääsyn suvun kirjastoon, mutta itse pääjohtaja on vaikeammin tavoitettavissa. Muutenkin tunnelma suvun pääpaikalla on hieman outo, siellä asuvat Gunnarin lisäksi tämän tytär Maud oman tyttärensä Elsan kanssa, Maudin äiti Karin, joka on eronnut Gunnarista. Omassa talossaan asuu myös Gunnarin nuorempi tytär Nova, joka on noussut Alfacentin johtoon.

Martinin yrittäessä ottaa tolkkua Irvingin suvun ja firman vaiheista on Leolla myös kova työ Tord Korven elämän ja kuoleman selvittelyssä. Lopulta alkaa kuitenkin näyttää siltä, että nämä molemmat juonet alkavat kietoutua yhteen monimutkaisella tavalla ja myös Leo päätyy johtolankojen perässä Stjärneholmiin.

Glasmannen on pitkä ja polveileva jännitystarina, jonka erikoiset juonenkäänteet ja saatavilla olevat resurssit ovat sen verran övereitä, että tarinan uskottavuus kärsii jonkin verran. Taitavana kirjailijana de la Motte saa kuitenkin imua ja kiinnostavuutta tarinaan, jonka henkilöhahmot pitävät oudotkin tapahtumat hallinnassaan.

[Stockholm: Bokförlaget Forum, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *