Anders de la Motte: Höstdåd

Poliisi Anna Vesper joutuu epäilyksen alaiseksi, kun hänen ex-miehensä Håkan kuolee kipulääkkeiden yliannostukseen sairastettuaan parantumatonta syöpää. Sisäisen tutkinnan ollessa käynnissä valitaan Anna pienen skoonelaisen Nedanåsin poliisipäälliköksi Henry Morellin jäädessä eläkkeelle. Anna muuttaa paikkakunnalle teini-ikäisen tyttärensä Agnesin kanssa päästäkseen pakoon ahdistavaa tilannetta.

Anna ja Agnes asettuvat asumaan vanhaan taloon, jonka omistaa leskirouva Elisabet Vidje. Elisabetilla on syynsä saada Anna paikkakunnalle, sillä hän haluaa, että eräs vanha kuolemantapaus otetaan uudelleen tutkittavaksi. Elisabetin poika Simon kuoli 19-vuotiaana lähes 30 vuotta aiemmin, ja tapaus käsiteltiin onnettomuutena. Elisabetin mielestä juttua ei kuitenkaan tutkittu kunnolla, sillä yksi osallisista oli Morellin poika Alex.

Anna perehtyy Simon Vidjen tapaukseen ympäristön vastustuksesta huolimatta. Hän tutustuu Simonin kuoleman aikaan paikalla olleisiin Alexiin sekä Brunoon ja Marieen, jotka ovat nyttemmin naimisissa keskenään. Ystäväviisikon viides jäsen Carina palaa myös sopivasti vierailulle Nedanåsin kotiseututapahtumaan. Hän on nykyään tosi-tv-tähti ja bisnesnainen Caia Bianca.

Nykypäivän rinnalla kirjassa kulkee toinen juoni, jonka tapahtumat sijoittuvat kohtalokkaaseen iltaan ja yöhön elokuussa 1990, jolloin Simon kuoli.

Anders de la Motte on taitava ja monipuolinen dekkarikirjailija, jonka kirjojen laatuun ja viihdyttävyyteen voi luottaa. Kirjoissaan hän vaihtaa miljööstä ja tunnelmasta toiseen ja onnistuu myös tässä maalaiskunnan elämän ja ihmissuhteiden kuvauksessa oivallisesti.

[Stockholm: Forum, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.