Anders de la Motte: Våroffer

Thea ja David muuttavat Tornaby-nimiseen pikkukylään Skåneen Davidin lapsuudenmaisemiin, jossa on tarkoitus aloittaa uusi vaihe elämässä. David on käynnistämässä ravintolabisnestä restauroidussa Bokelundin linnassa, joka on säätiön omistuksessa. Rahoittajina hankkeelleen hänellä on kaksi lapsuudenystäväänsä Jeannette ja Sebastian.

Bokelundin säätiö on vahva vaikuttaja paikkakunnalla. Se on muun muassa rahoittamassa bussilinjaa sekä pitäjässä toimivaa lääkärin tointa, jonka nykyinen haltija, tohtori Andersson, on jäämässä eläkkeelle. Thea on palkattu jatkamaan tätä työtä. Aiemmin hän on ollut Lääkärit ilman rajoja -järjestön hommissa useilla kriisialueilla.

Thea löytää vanhan valokuvan, jonka tarinasta hän kiinnostuu. Käy ilmi, että vuonna 1986 murhattiin 16-vuotias Elita Svart. Teosta tuomittiin Elitan parikymppinen velipuoli Leo, joka tunnusti teon. Thea alkaa vaivihkaa tutkia Elitan elämää ja kuolemaa, mutta huomaa pian, että vanhojen asioiden kaivelua ei katsota hyvällä. Thealle selviää, että tuolloin 12-vuotiaat David, Jeannette ja Sebastian sekä neljäs kaveri Jan-Olof olivat paikalla Elitan kuoleman aikaan ja myöhemmin todistivat Leoa vastaan.

Kirjan toinen aikataso liikkuu Elitan viimeisten elinpäivien ajassa. Elita on väheksytty ja mustalaiseksi haukuttu, ja kokee elämän Tornabyssä ahdistavaksi. Kylässä valmistaudutaan paikkakunnalla tärkeään vappujuhlaan, johon liittyy aivan erityisiä taruja ja traditioita. Elita suunnittelee oman Kevätuhri-esityksensä, joka lopulta päättyy traagisesti hänen kuolemaansa.

Våroffer on pitkä, mutta ei lainkaan pitkäveteinen kirja. Tarinan edetessä henkilöt ja heidän taustansa tulevat tutuiksi. Juoni kehittyy sujuvalla tavalla, ja säilyttää vireensä koko kirjan ajan. Anders de la Motte on luonut tarinalle erityisen hieman mysteerisen tunnelman, sillä myös Thean menneisyys sisältää salaisuuksia, joita ei heti paljasteta.

[Stockholm: Forum, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *