Anders Roslund: Jamåhonleva

Piet Hoffman on jättänyt entisen elämän taakseen ja keskittyy nyt normaaliin perhe-elämään vaimonsa Zofian ja lasten Hugon, Rasmuksen ja Luizan kanssa. Hänellä on myös turva-alan firma johdettavanaan.

Menneisyys ei kuitenkaan päästä otteestaan kovin helposti, ja Piet saa epämiellyttävän yhteydenoton. Perhe uhataan tappaa, jos mies ei suostu tehtyyn ehdotukseen. Uhkaaja vaatii Pietiä aloittamaan rikollisjengien välille sodan, jonka tarkoituksena on tuoda pimeille markkinoille uusi ja vaarallisen tehokas ase.

Toisaalla eläkeikää lähestyvä rikoskomisario Ewert Grens joutuu myös kohtaamaan menneisyyden. 17 vuotta aiemmin hän oli tutkimassa tapausta, jossa murhattiin Lilajn perheen isä, äiti ja kaksi lasta. Yksi lapsista piileskeli komerossa, joten hän pelastui. Zana sai uuden henkilöllisyyden ja hänet sijoitettiin kasvattiperheeseen asumaan.

Kaksi miestä ammutaan samaan teloitustyyliin kuin mitä käytettiin Lilajin perheen murhissa. Ewert pelkää, että myös Zanan henki on vaarassa ja alkaa jäljittää tätä. Tehtävä osoittautuu kuitenkin vaikeaksi, sillä Zana, jonka nykyinen nimi on Hannah, on kadonnut jo viitisen vuotta sitten.

Piet ryhtyy taisteluun elämänsä puolesta ja siirtää ensi töikseen perheensä turvaan. Sitten hän aloittaa vaarallisen ja vaativan operaation uhkaajiansa vastaan. Matka käy lopulta Albaniaan, jonne johtavat myös Zanan jäljet.

Jamåhonleva on jämäkkä ja jännittävä thrilleri, josta ei juonenkäänteitä tai vauhtia puutu. Piet Hoffman on tavoilleen uskollisesti jäätävän tehokas mutta samalla inhimillinen ja uskottava myös perheenisän roolissa.

Tarinallaan kirjailija Anders Roslund ottaa vahvasti kantaa Ruotsissa vallitsevaan rikollisjengi- ja tuliaseongelmaan. Fakta on, että Ruotsissa tapahtuu kuolemaan johtaneita ampumistapauksia väkimäärään suhteutettuna viisinkertainen määrä vaikkapa Saksaan verrattuna.

Ilmestyy suomeksi kesällä 2020 nimellä Sä kasvoit neito kaunoinen, suom. Annamari Typpö.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *