Anders Roslund: Litapåmig

Ewert Grens on viimein saanut elämänsä hyvälle mallille. Hänellä on uusi seurustelusuhde hyvän ystävänsä ja kollegansa Bengt Nordwallin lesken Lenan kanssa. Lisäksi Ewert on läheinen Piet Hoffmanin poikien kanssa, etenkin 12-vuotias Hugo on hänelle hyvin tärkeä. Hugo ja Ewert viihtyvät hyvin toistensa seurassa ja Hugo kutsuukin komisariota varaisoisäkseen.

Eläkeikä lähestyy, mutta vielä Ewert jaksaa työskennellä kentällä ja lähtee vihjeen perässä erääseen hotelliin, jossa on tapahtumassa ihmiskauppa. Keikka päättyy kuitenkin huonosti, kollega Sven Sundkvist saa luodista ja rikolliset pääsevät pakenemaan. Sven pääsee pian sairaalahoitoon ja leikkaukseen. Hetken ajan näyttääkin siltä, että mies selviää, mutta ei.

Ewert saa yhteydenoton menneisyydestä, kun hän tapaa erään Alena Sljusarevan. Alena liittyy vanhaan ihmiskauppatutkintaan, jossa paljastui myös poliisin yhteyksiä rikollisliigaan. Nyt Alena kertoo, että liiga on edelleen voimissaan, vain johtaja on vaihtunut.

Ewert ryhtyy jäljittämään ihmiskauppaorganisaatiota yhdessä kollegansa Mariana Hermassonin kanssa, joka palaa tiimiin, josta lähti aiemmin huonoissa fiiliksissä. Lupaavasti alkanut tutkinta tyssää kuitenkin alkuunsa, kun Ewertin nimi löytyy prostituoitujen asiakasluettelosta. Lisäksi hänen dna-jälkiään löytyy naisten käyttämästä asunnosta. Päällikkö Erik Wilsonilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea Ewert tutkinnasta, vaikka hän uskookin alaisensa syyttömyyteen.

Kun Ewert ei saavu sovittuun tapaamiseen, huolestuu Hugo ystävänsä hyvinvoinnista. Hän saa isänsä Piet Hoffmanin vakuuttumaan, että Ewert on avun tarpeessa, ja tämä lähteekin jäljittämään poliisia. Pietin moninaisia kykyjä tarvitaankin, sillä Ewert on aikamoisessa pulassa, ja aika on käymässä vähiin.

Tarina on tuttuun Roslund-tyyliin erittäin jännittävä ja vauhdikas. Juoni paljastaa heti alussa, kuka naiskaupan ohjaksissa on ja tämä lisää jännitystä entisestään. Kirjan loppu on yllättävä ja traaginen. Ilmestyy suomeksi heinäkuussa 2022: Mistä tunnet sä ystävän (suom. Annamari Typpö).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *