Anders Roslund: Sovsågott

Vaimonsa haudalla vieraillessaan rikoskomisario Ewert Grens tapaa naisen, joka suree lastaan tämän tyhjän haudan ääressä. 4-vuotias Alva katosi kolme vuotta aiemmin, eikä hänen kohtalostaan ole mitään tietoa.

Ewert kiinnostuu tapahtuneesta ja huomaa, että samaan aikaan ilmoitettiin toinenkin saman ikäinen tyttö, Linnea, kadonneeksi. Ewert alkaa tutkia tapausta, mutta hänen esimiehensä Erik Wilson ei tykkää, että hän alkaa vetää omia tutkimuksiaan asiassa, joka ei hänelle kuulu. Tästä huolimatta Ewert jatkaa ja käy tapaamassa Linnean perhettä. Vanhemmat ovat kuitenkin hakeneet tytölle kuoliaaksijulistamista, eivätkä ole mielissään, kun Ewert tulee repimään vanhoja haavoja auki.

Erikin mitta tulee täyteen, ja Ewert joutuu pakkolomalle, sillä hänen työkuntonsa arvioidaan riittämättömäksi ja pitämättömiä vuosilomaviikkojakin on kertynyt jo rutkasti. Ewert ei ole iloinen asiasta, sillä hänellä ei työn lisäksi ole juurikaan muuta elämää.

Linnean ja Alvan tapaukset eivät kuitenkaan jätä Ewertiä rauhaan. Epäviralliset tutkimukset saavat vauhtia, kun hän saa vanhalta kollegaltaan Gunnar Werneriltä Linneaan liittyvän vihjeen. Ewert seuraa johtolankaa Tanskaan ja sieltä käsin operoivaan kansainväliseen pedofiilirenkaaseen.

Ryhmän johtajan henkilöllisyyden selvittämiseksi ja kiinni saamiseksi tarvitaan taas soluttautujan apua. Ongelma vain on, että Piet Hoffman on edellisen keikan jälkeen luvannut ja vannonut jättävänsä under cover -hommat. Ewert yrittää taivutella miestä suostumaan vielä yhteen keikkaan, mutta Piet on tiukkana. Viimein hänen vaimonsa Zofia pelastaa tilanteen ja saa Pietin lähtemään mukaan vaaralliseen operaatioon.

Ulkonäköään muokannut Piet tekeytyy tanskalaiseksi Carl Hanseniksi ja matkustaa Amerikkaan tapaamaan pedofiililiigan johtajaa, joka esiintyy nimellä Onyx. Tehtävä osoittautuu yllätykselliseksi ja monimutkaiseksi, ja pian Piet huomaa paljastuneensa. Henki on taas vaarassa ja koko isku päättymässä katastrofiin.

Sovsågott jatkaa Hoffmann/Grens -sarjaa tutulla vaudilla ja intensiteetillä. Aihe on karmaiseva, lasten hyväksikäyttö, jonka edessä kokeneetkin poliisit ja tutkija tuntevat itsensä aseettomiksi. Työtä on silti vain jatkettava, vaikka vastus tuntuu voittamattomalta.

Ilmestyy suomeksi kesällä 2021 nimellä Levon hetki nyt lyö (suom. Annamari Typpö).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *