Anders Roslund: Tre timmar

Tukholmalaisen sairaalan ruumishuoneelta löytyy ylimääräinen kalmo. Rikoskomisario Ewert Grens lähetetään paikalle tutkimaan tapausta. Mysteeri syvenee entisestään, kun seuraavana yönä paikalle ilmaantuu taas uusi tuntematon ruumis. Grens alkaa selvittää kuolleiden alkuperää yhdessä kollegoidensa Sven Sundkvistin ja Mariana Hermanssonin kanssa.

Jäljet johtavat konttisatamaan, jossa poliisi tekee karmivan löydön: kokonainen merikontti täynnä kuolleita ihmisiä. Käy ilmi, että ihmiset ovat laittomia pakolaisia Länsi-Afrikasta. Grensin järkytykseksi eräs johtolanka viittaa hänen vanhan tuttunsa Piet Hoffmannin suuntaan. Hoffmann on taitava soluttautuja, joka on tottunut liikkumaan joustavasti lain ja rikollisuuden välimaastossa, mutta joka nyttemmin on jättänyt agentin tehtävät perheensä ja tulevaisuutensa turvaamiseksi.

Ewert ottaa yhteyttä Hoffmannin vaimoon Zofiaan ja saa tämän paljastamaan miehensä olinpaikan. Hoffmann on turvaamassa ruokakuljetuksia Afrikassa eteläafrikkalaisen turvallisuusfirman laskuun. Grens matkustaa paikalle ja ”suostuttelee” Hoffmaninn avukseen selvittämään pakolaiskuljetuksista vastuussa olevat henkilöt.

Hoffmann uhraa kotilomansa ja palaa vanhoihin hommiinsa. Hänen onnistuu soluttautua pakolaisia kuljettavaan organisaatioon tarkoituksenaan tuhota järjestön johto. Ruotsin päässä Grens jatkaa töitä ruotsalaisen yhdysmiehen tai -naisen henkilöllisyyden selvittämiseksi.

Peitehommissa operoiva Hoffmann joutuu kiperään paikkaan laivamatkalla Eurooppaan yhdessä pakolaisryhman kanssa, kun hänen peitetarinansa ei pidäkään. Onnekseen hän saa kaivattua apua tanskalaiselta ystävältään Frankilta. Kotona Ruotsissa uhkaa Zofiaa ja poikia Hugoa ja Rasmusta myös hengenvaara.

Kuten aiemmissa kirjoissaankin, on Anders Roslundin tyylinä nostaa sekä rikolliset että uhrit kertomuksen tasavertaisiksi päähenkilöiksi. Näin juoneen tulee paljon lisää syvyyttä ja uusia näkökulmia. Jännitystä riittää, ja Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten tilanne tulee tuskallisen konkreettiseksi.

Tre timmar (Kolme tuntia, suom. Veijo Kiuru) on jatkoa Ewert Grensistä ja Piet Hoffmannista kertovalle sarjalle, jonka aiemmat osat (yhdessä Börge Hellströin kanssa kirjoitetut) Tre sekunder ja Tre minuter on myös suomennettu. Neljäskin osa on luvassa.

[Stockholm: Piratförlaget, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *