Anders Winckler: Gamla tiders skuld

Poliisi Andreas Johansson on saanut uuden työn Tukholmasta reilu kuukausi sitten, mutta vaimo Johanna ja pieni tytär Beatrice asuvat yhä Göteborgin lähistöllä Partillessa. Järjestely aiheuttaa skismaa puolisoiden välille, sillä Johanna ei haluaisi muuttaa pääkaupunkiin. Nyt he ovat asuntovaunulomalla viettääkseen rentouttavaa aikaa yhdessä ja selvittääkseen asumisasiat ja suhteensa kuntoon.

Andreas saa kuitenkin pomoltaan puhelun, jossa tämä pyytää miestä keskeyttämään lomansa. Idyllisellä pikkupaikkakunnalla on löydetty kuollut mies ja Andreas suuntaa kohteeseen rikosta selvittämään. Johanna on asiasta vahvasti eri mieltä, eikä ymmärrä miksi Andreas asettaa työasiat perheensä edelle.

Tommy, Harry, Jim, Axel, Börje ja Jan ovat olleet erähenkistä viikonloppua viettämässä melonnan ja telttailun merkeissä. Lauantaiaamuna yksi heistä löytyy hengettömänä, ja kuolema vaikuttaa väkivaltaiselta. Yhdessä paikallisten kollegojen kanssa alkaa Andreas selvittää miesten liikkeitä edellisen päivän ja yön aikana. Tutkimusten edetessä käy ilmi, että suurin osa ryhmästä oli samankaltaisella reissulla samalla paikkakunnalla jo 20 vuotta aikaisemmin.

Tuon ekskursion aikaan katosi paikkakunnalta 14-vuotias tyttö Angelica, jonka äiti Britt yhä odottaa tietoa tyttärensä kohtalosta. Andreas lupautuu tutkimaan myös tätä vanhaa tapausta, jota aikanaan pidettiin itsemurhana, vaikka ruumista ei koskaan löydetty. Angelican vaatteet löytyivät rannalta, ja hänen oletettiin hukuttautuneen. Britt ei kuitenkaan ole koskaan hyväksynyt tätä selitystä.

Andreas alkaa epäillä, että Angelican katoaminen ja uusi murha liittyvät jollain tavalla toisiinsa. Andreaksen tutkimuksia häiritsee sattumalta paikalla ollut reportteri Carina Lindqvist, joka keinoja kaihtamatta aikoo saada mainetta, kunniaa ja klikkauksia nettilehdelle kirjoittamalla ensikäden tietoa murhajutun käänteistä.

Anders Wincklerin esikoisromaani ei ole mikään lyhyt kirja, sillä tutkimusten kulku on kuvattu yksityiskohtaisesti. Taustatapahtumia selitetään myös tarkasti. Tarina ei kuitenkaan tunnu pitkäpiimäiseltä tai jaarittelevalta, vaan juoni kulkee eteenpäin sujuvasti ja viihdyttävästi koko kirjan ajan. Henkilöhahmot ja miljöö on myös kuvattu kiinnostavasti. Angelican tarina nivoutuu hyvin yhteen nykypäivän tapahtumien kanssa.

[Varberg: Förlaget SOL, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *