Ann Rosman: Marvatten

1800-luvun puolen välin tienoilla muuttaa nuori Johanna piiaksi Marstrandiin varakkaan kultaseppälesken talouteen. Epäonnekseen hän huomaa pian olevansa raskaana ja joutuu palaamaan kotiseudulleen. Lapsen synnyttyä pätevä ja pystyvä Johanna saa kuitenkin tilaisuuden palata, mutta ilman tytärtään Helenaa, joka jää isovanhempiensa hoiviin.

Johanna kaipaa lastaan ja tekee parhaansa, jotta saisi tämän luokseen. Kuluu lähes kymmenen vuotta, mutta viimein Helena muuttaa Marstrandiin äitinsä perheen luo. Johanna on avioitunut kultasepän pojan kanssa, ja yhteisiä lapsiakin alkaa siunaantua.

Samoissa maisemissa nykyaikana pitää Lotta Nautic-hotellia yhdessä miehensä Mattiaksen ja tämän veljen Henrikin kanssa. Edellisistä kirjoista tuttu poliisi Karin Adler on vanhempainvapaalla esikoisensa kanssa ja tutustuu Lottaan. Karinin kollegat alkavat tutkia kuolemantapausta, jota aluksi pidetään työtapaturmana: matruusi Lennie jää rahtilaivassa lastin alle. Pian saadaan kuitenkin osviittaa siitä, että mies olisikin saanut kuolettavan iskun päähänsä jo ennen lastin kaatumista.

Epäilyksiä alkaa myös herättää merenkulkulaitoksen pelastushelikopterin toistuvat harjoitukset kyseisellä laivalla. Vaikka Karin ei ole työssä, kytkeytyy hän vahvasti juttuun, sillä rahtilaivan päällikkönä toimii hänen ex-miehensä Göran.

Lotta kokee erkaantuvansa Mattiaksesta, joka tekee kovasti töitä kodin ulkopuolella. Hotellin pito ja lasten hoito jäävät Lotan harteille ja hän huomaakin viihtyvänsä yhä paremmin Henrikin seurassa.

Ann Rosmanin tavaramerkki on menneisyyden ja nykyisyyden ihmisten elämäntarinoiden kytkeminen yhteen. Hänen taustatyönsä historiallisissa asioissa on perinpohjaista ja ilmeisen aikaavievää. Tätä kirjaa piti odottaa pitkään, sillä sarjan edellinen osa Vågspel (Sukellus syvyyksiin) ilmestyi jo 2016. Tarinassa tapahtuva Marstrandin suurpalo on todellinen tapahtuma, jonka syitä ja seurauksia Rosman kuvaa vakuuttavasti ja elävästi.

Kirjan ilmestyy suomeksi joulukuussa 2023: Myrskyn silmä (suom. Anu Heino).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *