Ann Rosman: Vågspel

vågspel

Poliisi Karin Adler on pääosassa kirjasarjassa, joka on edennyt jo kuudenteen osaan. Anu Koivunen on suomentanut aiemmin ilmestyneistä kirjat Majakkamestarin tytär (Fyrmästarens dotter), Noitavasara (Själakistan) ja Porto Francon vartija (Porto Francos väktare). Näiden jälkeen Rosman on kirjoittanut teokset Mercurium sekä Havskatten. Ann Rosmanin kirjat eivät ole tavanomaisia dekkareita, vaikka rikoksista kertovatkin. Tarinoissa kulkee rinnakkain nykyaika ja menneisyys, josta löytyvät avaimet rikosten ratkaisuun.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan vuonna 1916 brittiläinen alus HMS Hampshire ajaa miinaan ja uppoaa Orkneysaarten tuntumassa. Tämä tapahtuma on historiallinen fakta, ja sen pohjalta Rosman on kehittänyt aarteenmetsästystarinan, joka tapahtuu osin vuonna 1977 ja jatkuu nykypäivässä.

Skotlannin pohjoisten saarten rannikolta löytyy ajelehtimasta ruotsalainen purjevene. Sen omistajaksi paljastuu muuan Bo Stenman. Karin ja kollegansa Folke lähetetään paikalle tutkimaan kadonneen purjehtijan tapausta. Pian merestä löytyykin ruumis, joka ei kuitenkaan ole Bosse.

Ann Rosman on tehnyt huolellisen taustatyön romaaniaan varten. Hän on perehtynyt 70-luvun syvänmerensukelluksen tekniikkaan, ja tuon aikakauden henki välittyy tekstistä hyvin. Kirjassa on myös kiehtovaa skottilaista kansanperinnettä, joka tuo tarinaan sopivasti mystiikkaa. Historiallisesta otteesta huolimatta kirja ei ole raskasta luettavaa, vaan sen voi halutessaan lukea ”pelkkänä” dekkarina, sillä taustatapahtumat kulkevat vaivatta tarinan mukana.

Karin Adler -sarja on suositeltavaa lukemista niille, jotka haluavat uppoutua hyvään tarinaan ja kokea jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Oma suosikkini kirjoista on Mercurium [Malmö: Damm, 2012].

[Stockholm: Bonnier, 2016]

Lisäys 27.4.2018: Ilmestyy suomeksi kesäkuussa nimellä Sukellus syvyyksiin (suom. Anu Koivunen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *