Anna Bågstam: Ögonvittnet

Kolmekymppinen Harriet Vesterberg palaa kotiseudulleen Juutinrauman rannikolla sijaitsevaan pikkukylään Lervikeniin. Hän asettuu asumaan kahdeksankymppisen isänsä Eugenin luokse saatuaan uuden työn siviilinä rikostutkijana seudulla sijaitsevan Landskronan poliisissa.

Työ ehtii hädin tuskin alkaa, kun Harriet löytää itsensä keskeltä julmaa murhakeissiä. Nainen on tapettu aivan Eugenin naapurustossa. Ennen kuolemaa on Laura Anderssonin silmät teipattu auki. Hänen miehensä Douglas on kateissa.

Työpaikallaan Harriet kohtaa vastarintaa ja arvostuksen puutetta, sillä kaikki kollegat eivät katso hyvällä yliopistokoulutetun siviilin palkkaamista rikostutkintatehtäviin. Harriet päättää kuitenkin pärjätä hommassa siinä missä poliisitkin ja käy tarmokkaasti työhön.

Lisäongelmia aiheuttaa huoli Eugenin pärjäämisestä. Isä osoittaa alkavan dementian merkkejä, ja Harriet ei tiedä miten suhtautua asiaan. Harrietin veli Paul ei ole juuri asiasta huolissaan, vaan on perheineen lomailemassa Balilla.

Tutkimusten edetessä tulee esiin seikkoja, jotka yhdistävät myös Paulin tapaukseen liittyviin henkilöihin. Harriet on veljensä kanssa puhelinyhteydessä ja alkaa jossain vaiheessa epäillä tämän tietävän jotain murhaan johtaneista syistä. Kun Eugen vielä kertoo nähneensä Paulin kylillä, alkaa Harriet pelätä Paulin valehtelevan hänelle. Tässä kohtaa Harrietin kannattaisi ehkä ottaa puhelu Paulin vaimolle ja varmistaa, että Paul tosiaan on Balilla loman vietossa, mutta tätä hän ei jostain syystä tee.

Harriet haastattelee paria oudosti käyttäytyvää todistajaa rikoksen tiimoilta, mutta kumpikaan ei kerro suoraan mitä tietää. Tutkinta saa kuitenkin lisävauhtia, kun toinen näistä silminnäkijöistä löytyy kuolleena. Myös Douglasin olinpaikka selviää, mutta hän on niin huonossa kunnossa, ettei pysty juuri auttamaan syyllisen henkilöllisyyden selvittämisessä.

Ögonvittnet edustaa jämäkkää ruotsalaista dekkarilaatua. Harriet Vesterbergin hieman epävarma ja hapuileva hahmo on virkistävä tuttavuus poliisimaailmassa, ja hänen tutkimuksilleen on varmasti luvassa myös jatkoa.

[Stockholm: Nordstedts, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *