Anna Bodin & Peter Sjölund: Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping

Syksyllä 2004 tapahtui Ruotsissa Linköpingissä kaksoismurha, jossa aamuhämärissä liikkeellä olleet 8-vuotias poika ja keski-ikäinen nainen puukotettiin kuoliaaksi. Tapaus järkytti koko Ruotsia, ja vaikka tekijästä saatiin tuntomerkit, jäi rikos selvittämättä.

16 vuotta myöhemmin kiinnostuu sukututkija Peter Sjölund tapauksesta ja alkaa selvittää tekijän henkilöllisyyttä tämän jättämien DNA-jälkien perusteella. Hän oli kiinnittänyt huomiota vuonna 2018 Yhdysvalloissa niin kutsuttun Golden State Killer -murhaajan tapaukseen, jossa vuosikausia selvittämättä ollut henkirikosten sarja ratkaistiin DNA:n avulla. Tekniikka oli sama, jota hän itse oli käyttänyt sukututkimuksissaan selvitellessään tuntematomien isien henkilöllisyyttä.

Metodia käyttämällä Sjölund rajaakin muutamassa viikossa Linköpingin tekijän henkiöllisyyden kahteen mahdolliseen. He ovat veljekset, joista toinen osoittautuukin syylliseksi.

Ratkaisuun johtanut menetelmä on yksinkertaisuudessaan seuraavanlainen: Rikospaikan DNA-profiili tallennetaan sukututkimustietokantaan, johon useat eri sukututkimuksen harrastajat ovat syöttäneet DNA:nsa. Epäillyn tekijän profiilia verrataan sitten muihin tietokannasta löytyviin DNA-tietoihin, joiden omistajat ovat antaneet luvan. Jos rikospaikan profiili vastaa tietokannasta löytyviä DNA-profiileja, on mahdollista jäljittää rikospaikan DNA-profiili tiettyyn sukuun.

Ratkaisuun pääsy vaati kovasti työtä, eikä harhapoluiltakaan vältytty. Genombrottet-kirjassa Peter Sjölund ja toimittaja Anna Bodin kertovat yksityiskohtaisesti, kuinka jäljitys etenee. Mielenkiintoisessa ja jouhevasti etenevässä kirjassa on myös taustatietoa rikosten uhreista ja poliisin tutkimuksista.

[Stockholm: Norstedts, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *