Anna Fredriksson: Mellan himmel och hav

Viisikymppinen Sally työskentelee kiireisessä lounasravintolassa tarjoilijana. Työ on väsyttävää, ja esimies vaativa. Yllätyksekseen Sally saa puhelun tyttäreltään Josefinilta, johon yhteydenpito on katkennut muutama vuosi aiemmin. Josefin asuu Kivikissä Skånessa Sallyn lapsuudenmaisemissa poikaystävänsä Haraldin kanssa. Josefin kertoo Sallyn sedän Åken kuolleen, ja Sally päättää lähteä hautajaisiin vaikka ei ole ollut Åken kanssa juurikaan tekemisissä lapsuuden jälkeen.

Käy ilmi, että Sally on Åken ainoa perillinen, joten hänen omistukseensa siirtyy iso talo meren rannalla. Sally jättää Tukholman taakseen ja päättää kokeilla, miltä elämä maaseudulla tuntuu. Hänen toiveenaan on myös korjata välit Josefinin kanssa.

Sally ei tiedä, että hänen oma äitinsä Vanja on myös palannut Kööpenhaminasta Skånen maisemiin. Vanja jätti perheensä Sallyn ollessa kolmevuotias, eikä ole sen koomin pitänyt yhteyttä.

Kivikissä Sally tapaa myös vanhan ystävänsä Liselotten, joka on jäänyt asumaan paikkakunnalle. Sally saa idean bed and breakfast -paikasta, jonka hän voisi perustaa Åken taloon. Josefin on jyrkästi ajatusta vastaan, sillä hän haluaa äitinsä pois maisemista. Myöskään Vanja ei ole innokas tapaamaan Sallya, vaan välttelee tätä parhaansa mukaan. Liselott sen sijaan rohkaisee Sallya ja lupaa auttaa tätä käytännön asioissa.

Ankaran vastustuksen takia Sally kuitenkin antaa periksi ja palaa Tukholmaan. Liselott matkustaa perään puhumaan hänelle järkeä ja valamaan uskoa unelman toteuttamiseen.

Anna Fredriksson on taitava ihmissuhteiden kuvaaja ja onnistuu tässäkin tarinassa luomaan yksilölliset ja uskottavat henkilöhahmot. Jatkossa selviää kuinka Sallyn majatalon käy, sillä Mellan himmel och hav on ensimmäinen osa suunniteltua trilogiaa.

[Stockholm: Forum, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *