Anna Jansson: Dansa min docka
Eva Kulitz alkaa saada henkeensä kohdistuvia uhkauksia ja ottaa yhteyttä poliisiin. Hän työskentelee vakuutuskassakäsittelijänä ja kohtaa monesti työssään uhkaa tyytymättömien asiakkaiden taholta, mutta uhkailijan henkilöllisyys tai motiivi ei ole selvillä. Eva harrastaa myös nettideittailua, jota hän pitää harmittomana huvina.
Eva on alkanut kiinnostua sukunsa historiasta ja liittyy sukuselvityskerhoon. Hän on kasvanut ilman biologisia vanhempiaan, sillä hänen yksinhuoltajaäitinsä Gunilla kuoli Evan ollessa pieni. Myös isoäiti Mary koki aikoinaan väkivaltaisen kuoleman. Mary oli 1960-luvulla hoidettavana Västra Mark -mielisairaalassa, joka oli ”hullujen, epäsosiaalisten ja seksuaalisesti arvaamattomien” naisten tyly hoitopaikka.
Eva saa käsiinsä Maryn pakkohoidossa kirjoittamansa päiväkirjat, joista hän toivoo löytävänsä lisätietoa isoäitinsä ja äitinsä elämästä.
Evan tytär Linn elää taiteilijamiehensä Joarin ja pariskunnan pienen lapsen Dagan kanssa. Liitto on pahoissa vaikeuksissa, mutta Linn yrittää vielä saada Joarin ymmärtämään, miksi asioihin on tultava muutos. Joar on arvaamaton ja väkivaltainen, eikä näe itsessään mitää syytä perheen vaikeuksille. Eva on syystäkin huolissaan tyttärensä ja lapsenlapsensa hyvinvoinnista.
Pian Örebron poliisilla onkin murhatapaus tutkittavanaan. Töihin ryhtyy Kristoffer Bark kollegoineen. Myös Kristofferin privaattielämässä on menossa hektinen vaihe, sillä syyttäjä Gaby Wide synnyttää tyttären, jonka isästä ei ole varmuutta. Toinen ehdokkaista on Kristoffer, joka yrittää syventää suhdettaan entisen psykologinsa Mia Bergerin kanssa. Mia ottaa etäisyyttä, kun Kristoffer haluaa osallistua (mahdollisen) tyttärensä elämään. Gaby on tahollaan naimisissa, mutta haluaisi elää yhdessä Kristofferin kanssa.
Kaikesta huolimatta murhan tutkimukset edistyvät, ja jäljet johtavat menneisyyteen Västra Markin aikoihin saakka. Taustalta alkaa paljastua surullisia ihmiskohtaloita ja entisajan yhteiskunnan ja viranomaisten julmaa toimintaa.
Kirja ilmestyy suomennettuna helmikuussa 2023: Menneisyyden paino (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom).
[Stockholm: Norstedts, 2021]