Anna Jansson: Dödens snabba vingar

Krapulainen Mats Jugland on esittelemässä mökkikohdetta potentiaalisille ostajille Gotlannissa. Kohde on vaikeasti myytävä, eikä tämäkään näyttö ala lupaavasti, sillä Mats on 40 minuuttia myöhässä sovitusta ajasta. Yllä on eilispäivän vaatteet hänen vietettyään yönsä konttorin sohvalla vaimon heitettyä miehen pihalle kodista.

Tilanne muuttuu entistä huonommaksi, kun tontilla olevasta autotallista löytyy Volvo Amazon, jonka etupenkillä istuu kuollut nainen.

Maria Wern ja tiimi hälytetään paikalle ja tutkimukset käynnistyvät. Ruumis tunnistetaan arkeologi Märta Silverängeniksi, joka katosi yhdessä tätinsä Patrician kanssa kolmisen kuukautta aiemmin.

Marialla riittää huolia myös kotirintamalla. Elämä Björnin kuoleman jälkeen alkaa vähitellen asettua uomiinsa. Marian isä Bruno asuu samassa pihapiirissä vierasmajassa ja auttaa lasten hoidossa.

Marian hyvä ystävä Karin on tullut mantereelta Gotlantiin määrittelemättömäksi ajaksi. Karinin elämä on kriisissä, sillä hänen miehensä Julius on jättänyt naisen ja kaiken kukkuraksi saanut pariskunnan viisivuotiaan tyttären huoltajuuden. Karinilla on vastikään todettu bipolaarinen mielialahäiriö, jonka hoitotasapaino ei ole kovinkaan hyvä. Karin on kärsinyt masennuksesta, mutta nyt tuntuu maaninen vaihe puskevan päälle, eikä konflikteilta vältytä, vaikka Maria on ymmärtäväinen ja empaattinen Karinia kohtaan.

Maria saa Karinin suostumaan terapeutti Dan Hammarin juttusille. Dan liittyy juttuun myös Märtan kautta, sillä heillä on ollut suhde. Samalla vastaanotolla käy myös poliisiasemalla työkokeilussa siivoojana työskentelevä Doris, joka on erikoinen ja jopa epäilyttävä tapaus. Doris on erikoistunut salakuunteluun ja saa tietoonsa asioita, jotka eivät hänelle kuulu. Doriksella on ollut outo päähänpinttymä Märtasta, hän on mielestään pystynyt elämään vain tämän kautta. Nyt Märtan kuoltua Doris joutuu etsimään uuden kohteen, ja Maria onkin sopiva tuohon rooliin.

Kaikesta hässäkästä huolimatta rikostutkimukset edistyvät, ja alkaa näyttää, että ratkaisu Märtan kohtaloon löytyy hänen työstään arkeologina. Johtolangat vievät Marian vanhoihin holveihin ja tunneleihin Visbyn kaupungin alle, josta ratkaisun avaimet löytyvät.

Suomennos ilmestyy syyskuussa 2024: Kuolonsiivet (suom. Leena Virtanen).

[Stockholm: Norstedts, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *