Anna Jansson: Dödslistan

Parikymppinen Agnes Mellgren on joutunut ahdistelun ja seksuaalisen väkivallan uhriksi jo usean vuoden ajan. Vihdoin hän uskaltaa kertoa kokemastaan nuorisovastaanotolla työskentelevällä Elisabetille, joka ottaa hänet mukaan netissä toimivaan Keritsimet-nimiseen tukiryhmään.

Elisabet toimii myös kätilönä sairaalassa, jossa Agnesin äiti on gynekologina. Työhönsä keskittyneellä äidillä ei kuitenkaan ole aavistustakaan, mitä tytär on vuosien ajan joutunut kokemaan, vaikka Agnes oireilee pahasti.

Tukiryhmässä Elisabet rohkaisee jäseniä puhumaan kokemuksistaan ja ilmoittamaan rikoksista poliisille. Keritsimissä on mukana myös salaperäinen Erinya, jolla on kuitenkin radikaalimpi ratkaisu ongelmaan: hän alkaa kostaa pahaa tehneille miehille erityisen listan mukaisesti.

Ensin löytyy yksi mies kuolleena merestä Visbyn kaupungissa. Ruumiin lähettyviltä löytyy keritsimet, joilla miehen penis on amputoitu. Lisäksi uhrin rintaan on raaputettu ”Erinya”. Maria Wern kollegoineen alkaa tutkia tapausta. Uhri on Hans Rådhe, joka omistaa ravintolan, jossa Agnes työskenteli.

Poliisi Jarita Modi joutuu palaamaan omiin painajaisiin, sillä hänen raiskauksestaan tuomitulle Niklas Myrsjölle on luvattu uusi oikeudenkäynti uuden todistajan ilmaannuttua esiin. Jaritan asianajaja on sattumalta Agneksen isoäiti Viveka. Oikeudenkäynnissä tuomari uskoo todistajaa, joka kertoo Jaritan olleen suostuvainen seksiin syytetyn kanssa, ja mies vapautetaan. Hän ei ehdi kuitenkaan nauttia vapaudestaan kovin kauaa, sillä hänen kohtalonsa on sama kuin Rådhella.

Tutkimusten edetessä kokee Maria elämänsä järkytyksen, sillä hänen miehensä Björn joutuu myös Erinyan listalle Agnesin syyttäessä miestä seitsemän vuotta aiemmin tapahtuneesta raiskauksesta.

Gotlannin poliisi saa mantereelta vahvistusta raakojen rikosten selvittelyyn, kun Keskusrikospoliisin mies Ragnarsson saapuu johtamaan operaatiota. Jokin miehen menettelytavoissa kuitenkin huolettaa Mariaa, joka epäilee Ragnarssonin itse olevan sekaantunut juttuun.

Kun poliisi viimein pääsee Keritsimet-ryhmän jäljille, alkaa heillä olla kiire selvittää Erinyan henkilöllisyys ennen kuin lisää listan miehiä jää leikkurien väliin.

Kirja ilmestyy suomeksi elokuussa 2021: Kuolon kosketus, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom.

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *