Anna Jansson: Dotter saknad

Dotter saknad on aloitus Anna Janssonin uudelle dekkarisarjalle, jonka tapahtumapaikkana on Örebro. Keskushenkilönä on rikosinspektööri Kristoffer Bark, joka sarjan alussa kipuilee kadonneen tyttärensä tapauksen kanssa. Veran katoamisesta on kulunut jo viisi vuotta, ja yhä isä Kristoffer kampaa Hjälmare-järven rantoja johtolankoja etsien.

Vera katosi polttari-iltanaan Hampetorpin kalastajakylästä. Hän ryntäsi ulos juhlapaikalta kesken tanssin ja lähti järvelle pienellä soutuveneellä ystävänsä Matildan kanssa. Seuraavan aamuna Matilda löytyi hukkuneena, mutta Verasta ei sen koomin nähty jälkeäkään.

Kristofferilla on uusi pomo, joka ei ole perillä viiden vuoden takaisista tapahtumista. Näin ollen Kristoffer onnistuu pääsemään työhön uuteen cold case -ryhmään, joka alkaa tutkia selvittämätöntä juttua, jossa Camilla Hörlin katosi juhannusjuhlista samalla seudulla kolme vuotta Veran jälkeen. Kristoffer uskoo vahvasti, että katoamiset liittyvät toisiinsa ja toivoo saavansa Camillan jutusta vihjeitä myös Veran kohtalon selvittämiseen.

Hampetorpissa asuu myös nuori tekstiilisuunnittelija Denise Groth, joka on perinyt pienen torpan isoäidiltään Heddalta. Denise seurustelee paikkakunnalta kotoisin olevan Albertin kanssa. Albert viettää viikot logistiikka-alan työnsä takia Suomessa, mutta viettää viikonloput Denisen luona. Albertin isä Börje Hansson on eläköitynyt poliisi ja Kristofferin ystävä. Dementoitunut äiti Alice asuu hoitokodissa.

Muita paikallisia asukkaita ovat Matildan isovanhemmat Sten ja Rita, jotka ovat katkeria tytön kuolemasta ja syyttävät siitä Veraa.

Kun Denise alkaa kohdata outoja ja selittämättömiä asioita, muuttuu myös Albert käytös entistä omistavammaksi ja mustasukkaisemmaksi. Kristoffer huomaa Denisen, Camillan ja Veran muistuttavan kovasti toisiaan ja alkaa pelätä Denisen turvallisuuden puolesta.

Anna Jansson kirjoittaa vuosien kokemuksella ja rutiinilla. Tarinassa on kuitenkin yllättävä psykologinen vivahde, joka yhdessä uuden miljöön kanssa tuo vaihtelua totuttuun muottiin.

Ilmestyy suomeksi helmikuussa 2021: Katoavat jäljet (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom).

[Stockholm: Norstedts, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *