Anna Jansson: Galgbergets väktare

Juhannuksen juhlinta saa kylmäävän käänteen, kun 19-vuotias Elin Rute herätetään kesämökillä vanhempiensa Gustavin ja Viktorian toimesta. Isä ja äiti ovat saapuneet paikalle keskellä yötä ja löytäneet mökin pihapiiristä Elinin ystävän Oliver Luthbergin kuolleena. Gustav pelkää poliittisen kärriäärinsä joutuvan vaikeuksiin, jos hänet yhdistetään teinin kuolemantapaukseen ja hän määrää Viktorian ja Elinin auttamaan ruumiin hävittämisessä.

He kuskaavat kalmon syrjäiseen paikkaan ja viskaavat mereen. Oliverin katoaminen aiheuttaa hämmennystä kaveripiirissä. Tyttöystävä Felicia, joka on Elinin serkku, on huolissaan, kuten myös Oliverin äiti Zandra. Elinillä on vaikeuksia salata tietojaan, mutta hän pelkää isäänsä, eikä uskalla toimia vastoin tämän tahtoa. Eliniä painaa syyllisyys paitsi ruumiin hävittämisestä, myös salasuhteesta Oliveriin rakkaan serkun ja parhaan ystävän Felician selän takana.

Kun Oliverin ruumis löytyy, käynnistyvät murhatutkimukset, joissa mukana on jälleen tuttu gotlantilainen poliisi Maria Wern. Marian mies Björn sai vakavan sairauskohtauksen ja on nyt halvaantunut ja puhekyvytön. Maria on päättänyt hoitaa miehensä kotona ja on varma tämän toipumisesta ja kuntoutumisesta, vaikka tilanne näyttää aika pahalta. Marian työ- ja kotiasiat sekoittuvat, sillä Björnin henkilökohtaisina avustajina toimivat Oliverin kaveripiiriin kuuluvat henkilöt Felician johdolla. Myös Oliver itse oli jonkin aikaa remmissä mukana, mutta jätti homman sikseen jo aikaisemmin.

Kirjan nimi ”Hirsipuukukkulan vartija” viittaa gotlantilaiseen keskiajalta peräisin olevaan telotuspaikkaa nimeltä Galgberget, jossa tuntematon kertoja harjoittaa outoja ja vaarallisia menoja. Eikä Oliverin kuolema jää yksittäiseksi tapaukseksi, vaan pian on poliiseilla toinenkin murhatapaus selvitettävänään.

Maria Wern kollegoineen saa panna kaikkensa peliin, että raaka murhaaja saataisiin satimeen. Rikos liippaa myös yllättävän läheltä Mariaa henkilökohtaisesti, kun yhtäkkiä myös Björnin henki tuntuu olevan uhattuna muunkin kuin vain vaikean sairauden takia.

Kirja ilmestyy suomennettuna elokuussa 2022: Synnin vartijat (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom).

[Stockholm: Norstedts, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *