Anne-Marie Schjetlein: Döden ingen ser

Kirurgi Andreas Nylundilla on kaksi lasta ja uusi avovaimo Stina, jonka kaksi lasta asuvat myös heidän kanssaan idyllisessä Tylösandissa Ruotsin länsirannikolla. Stinan avioero on vielä ”vaiheessa”, ja tuleva ex-mies ja lasten isä Calle asuu naapuritalossa. Stina on kotiäitinä, ja Andreas tekee uraa Halmstadin sairaalassa. Samassa sairaalassa työskentelevä Lotta tekee yllättäen itsemurhan. Tämän jälkeen kuolee vielä yksi sairaalan lääkäri ja kaksi hoitajaa epäilyttävissä olosuhteissa.

Döden ingen ser on kolmas osa Andreas Nylundista kertovassa sarjassa. Erikseen luettuna tämä kirja ei oikein toimi, sillä tarinan henkilöitä tajutakseen pitäisi tuntea aiemmat tapahtumat. Epäselväksi jää esimerkiksi, miksi Andreaksen kuolleen vaimon Katrinin sisko Petra, joka on tappanut ihmisen, työskentelee edelleen sairaanhoitajana kuin mitään ei olisi tapahtunut. Pelottavan oloisella Petralla on myös harhaisia ja pakkomielteisiä ajatuksia yhteisestä tulevaisuudesta Andreaksen kanssa.

Kirjailija Anne-Marie Schjetlein on ammatiltaan anestesiasairaanhoitaja, joten hänellä on asiantuntemusta ja uskottavuutta kirjoittaa sairaanhoitotyöstä. Ehkä hän kuitenkin tällä kertaa keskittyy liikaa korostamaan sairaalatyön stressiä ja heikkoja resursseja. Toisaalta nämä asiat johtavat pariin hoitovirheeseen, jotka ovat keskeisiä juonen kannalta.

Kerronta on hyppelehtivän tuntuista, eikä henkilöhahmoista saa oikein otetta. Karaktäärien persoonat eivät myöskään herätä tarpeeksi mielenkiintoa. Rikokset kyllä selviävät aikanaan, mutta jännitystä tai tarinan imua ei matkan varrella pääse kunnolla syntymään.

[Malmö: Bokfabriken, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *