Anne Swärd: Vera

Vuonna 1945 nuori ranskalainen Sandrine pakenee sodan jaloista rauhalliseen Ruotsiin. Hän on menettänyt perheensä ja päätyy sattumalta yläluokkaisen tukholmalaisen Cederin perheen palvelukseen, vaikka on melko hyödytön kotitaloustöissä ja lisäksi raskaana.

Cederin klaania johtaa matriarkka Fredrika, jolla on viisi poikaa, neljä miniää ja lauma lapsenlapsia. Vanhin poika Ivan on lääkäri, jolta Sandrine pyytää apua raskauden keskeyttämiseen. Yllättäen Ivan lupautuu pitämään huolta niin Sandrinesta kuin syntyvästä lapsestakin, jos tämä menee hänen kanssaan naimisiin.

Niinpä 17-vuotias Sandrine ja 33-vuotias Ivan vihitään kylmänä talvipäivänä Cederien kesäpaikassa saaristossa, jonne hääväki matkustaa veneillä jäänsärkijän avustamana. Hääjuhlia vietetään kylmässä talossa, ja kesken juhlien syntyy Sandrinen tytär, jolle Ivan antaa nimeksi Vera.

Sandrine ei saa mitään yhteyttä pieneen tyttäreensä, vaan tämä jää palvelija Vannan hoidettavaksi. Sandrinen päivät kuluvat Ivanin määräämien lääkkeiden aiheuttamassa pöhnässä. Muutenkaan Ivania ei tunnu avioelämä tai Veran kasvatus kiinnostavan.

Kirjan nimi ei niinkään viittaa Sandrinen tyttäreen, vaan totuuteen, jota kaikki kirjan henkilöt yrittävät peitellä. Sandrinella on menneisyytensä sodan keskellä, eikä hän halua paljastaa Veran isän henkilöllisyyttä. Totuus pysyy piilossa myös Cederien huushollissa, jossa yritetään pitää yllä hienostoperheen kulissia keinolla millä hyvänsä.

Seitsemän vuotta Sandrine elää outoa ja rajoitettua elämäänsä Tukholmassa, mutta ei opi lainkaan tuntemaan kaupunkia tai sen ihmisiä. Hän ei myöskään tunnu sopivan osaksi Cederin perhettä, ainoastaan yksi kälyistä, Irene, on hänelle jossain määrin läheinen. Viimein hän tekee rohkean ratkaisun ja Vannan avustuksella pakenee kolmannen kerran elämässään.

Ja kun kirja loppuu, alkaa vihdoin Sandrinen ja Veran yhteinen tarina.

Tämä kirja kannattaa lukea jo pelkästään hienon kansikuvan takia. Vera ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2018 Jaana Nikulan kääntämänä.

[Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *