Annika Taesler: Ända in i märgen

Annika Taeslerin kirja kertoo samasta aiheesta kuin Christian Wassin Invalido. Wassin kohtaloksi koitui sukeltaminen pää edellä pohjaan. Taesler puolestaan joutui onnettomuuteen rakkaan harrastuksensa parissa. Putoaminen hevosen selästä johti kolmen kaularankanikaman murtumaan ja neliraajahalvaantumiseen. Itse asiassa ratsastus oli Taeslerille enemmän kuin vain harrastus, sillä hän oli juuri jättänyt yliopisto-opiskelut keskittyäkseen täysillä kouluratsastukseen.

Kirja alkaa, kun Taesler heräilee sairaalassa parin viikon tajuttomuuden jälkeen. Kirjoittamisen aikaan onnettomuudesta on kulunut yli kymmenen vuotta, mutta hän kuvailee tapahtumia, tunteita, keskusteluja ja hoitohenkilökuntaa hyvinkin tarkasti. Aluksi toipuminen on hidasta ja se alkaa kunnolla vasta sitten, kun Annika siirretään teho-osastolta vuodeosastolle ja fysioterapia pääsee käyntiin. Sairaalan fysioterapeutti Mats saakin kirjassa vuolaasti kiitosta.

Takapakkia toipumiseen tulee yllättäen siinä vaiheessa, kun Taesler siirretään kuntoutussairaalaan. Tästä Solberga-nimisestä laitoksesta ei Taeslerilla ole juuri mitään positiivista sanottavaa.

Aikanaan Annika Taesler kotiutuu ja kohtaa uudessa elämänvaiheessaan paljon hankaluuksia. Onnekseen hänellä on koko ajan poikaystävä, perhe ja ystävät tukenaan. Henkinen kuntoutuminen on kuitenkin jäänyt liian vähälle ja Taesler sairastuu masennukseen. Vähitellen hän kuitenkin toipuu ja elämä muotoutuu omanlaisekseen. Taesler jatkaa opiskeluja, menee naimisiin, matkustelee ja saa myös lapsen.

Taesler kirjoittaa rehellisesti ja sensuroimatta paljastaen elämästään kaikkein henkilökohtaisimpiakin yksityiskohtia. Kirja keskittyy vamman aiheuttamien fyysisten ja psyykkisten muutosten kuvaamiseen, joten normaalin arjen kuvaus jää aika vähälle. Tuskallisen selväksi käy kylläkin se, millaisiin ennakkoluuloihin ja epäasialliseen kohteluun normista poikkeavat ihmiset törmäävät niin Ruotsissa kuin varmasti Suomessakin.

Ända in i märgen on suora ja kaunistelematon kuvaus sellaisesta elämästä, johon ei voi etukäteen valmistautua.

[Stockholm: Bookmark Förlag, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *