Annika Taesler: Krymplingskortet
Vuonna 2016 ilmestynyt kirja Ända in i märget kertoi Annika Taeslerin elämästä kohtalokkaan ratsastusonnettomuuden jälkeen. Nyt tuosta halvaantumiseen johtaneesta tapauksesta on kulunut parisenkymmentä vuotta, ja pahimmat vaikeudet ja epätoivon hetket ovat onneksi jo takana päin. Uudessa kirjassaan Taesler keskittyykin kuvailemaan maailmaa, ympäristöä ja yhteiskuntaa vammautuneen henkilön näkökulmasta. Esiin nousee asioita, joita ”normaalin” toimintakyvyn omaavat ihmiset eivät hevillä tule edes ajatelleeksi.
Kirjassa käsitellään monipuolisesti aiheita, jotka kuuluvat jokapäiväiseen elämään, mutta nousevat erilailla esiin normista poikkeavien ihmisten kohdalla. Toimintarajoitteiset kehot herättävät inhoa ja epäluuloja, ne vaikuttavat ihmisten ennakko-odotuksiin ja oletuksiin. Syrjintä ja vähättely on vammaisen elämän uusi normi. Taesler kertoo, kuinka hänen koko identiteettinsä muuttui silmänräpäyksen hetkessä, vaikka vain fyysiset kyvyt rajoittuivat peruuttamattomasti.
Taesler on ammatiltaan toimittaja, joten teksti etenee jouhevasti ja asiat ovat hyvin jäsenneltyjä ja selkeitä seurata. Hänen tarinastaan saakin hyvän kuvan siitä, miten vammaisia ihmisiä (ruotsalaisessa) yhteiskunnassa kohdataan ja kohdellaan, niin kulttuurillisesti kuin poliittisestikin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo ruotsinkielisillä nettisivuillaan, että ruotsin kielen sana funktionsnedsättning on korvannut sanan handikapp ja sillä tarkoitetaan ihmisen fyysisen, psyykkisen tai älyllisen toimintakyvyn heikkenemistä. Funktionshinder puolestaan viittaa yksilön ja ympäristön väliseen suhteeseen toimintakyvyn kannalta, eikä sinällään määrittele yksilön ominaisuuksia. Suomenkielisellä sivustolla sen sijaan puhutaan edelleen yleisesti vain ”vammaisuudesta”, sillä korvaavia suomenkielisiä sanoja ei (toistaiseksi) ole käytössä.
[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2023]