Anton Berg: Den sista akten

Den sista akten on Anton Bergin Kahdeksantoista-trilogian päätösosa. Kirjan alussa on lyhyt katsaus edellisten osien tapahtumiin, joka auttaa monimutkaiseen ja mielikuvitukselliseen juoneen mukaan pääsemisessä. Pääosissa ovat edellisistä kirjoista tutut reportterit Axel Sköld ja Stina Forss, ja poliiseja edustaa Karolina Palm. Alusta asti ovat mukana olleet myös historian professori Vilhelm Skrak ja Axelin nuoruuden rakastettu, nykyinen pääministeri Lova Magnusson.

Tämä joukkue taistelee vahvaa vastustajaa vastaan: salaseura ”Kahdeksantoista” on vaikuttanut Ruotsalaiseen yhteiskuntaan poliittisesti väkivaltaisiakaan otteita kaihtamatta. Edellisessä kirjassa Axelin onnistui pelastaa muutamia vanhoja tietokoneen magneettinauhoja salaliittolaisten päämajan räjähdyksen alta. Tekniikan museosta löytyy antiikkinen tietokone, joka osaa lukea nauhoja. Niistä selviää häkellyttäviä tietoja. Vaikuttaa siltä, että Ruotsilla on vuosikausia ollut salainen ydinaseohjelma. Axelin on vaikea uskoa tietoa todeksi, onhan Ruotsi aina ollut vahvasti ydinasevastainen valtio.

Kun Stinan ja hänen poikansa Davidin turvallisuus on uhattuna kotona Ruotsissa, matkustavat he yhdessä Vilhelmin kanssa tämän sisaren Beatricen luo luksushuvilaan Italiaan. Beatrice on ydinase-ekspertti, jonka tietämys auttaa Stinaa ja Vilhelmiä tutkimuksissa eteenpäin. Italiaan saapuu Amerikasta myös kirjastoihminen Anne Miller, joka on auttanut aiemminkin arkistojen aarteiden tulkitsemissa. Nyt hänellä on työn alla muutamia 1700-luvulle ajoittuvia kirjeitä, jotka liittyvät Axelin ja Stinan salaliittoprojektiin.

Sillä välin Ruotsissa Axel jatkaa mahdollisten ydinaseiden jäljittämistä. Pelkona on, että ydinkärkiä ollaan siirtämässä Kiinaan, jolloin ne karkaavat viranomaisten käsistä, eikä rikosten syylliset joudu vastuuseen teoistaan.

Kahdeksantoista-trilogia sekoittaa historiallista faktaa nykyaikaiseen jännityskertomukseen ja konsepti toimii loistavasti taitavan kirjoittajan käsissä. Den sista akten on vauhdikas ja jännittävä päätös Axelin, Stinan, Karolinan, Lovan ja Vilhelmin seikkailuille.

[Stockholm: Bookmark Förlag, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *