Anton Berg: Trohetseden

Tukholmassa Kansallismuseoon tehdään ovela ryöstökeikka ja rosvon mukaan lähtee Rembrandtin erittäin arvokas mestarityö ”Bataavien uskollisuudenvala”. Yllättäen maalaus päätyy toimittaja Axel Sköldin asuntoon. Vallitsevien olosuhteiden vuoksi hän ei voi palauttaa taulua, vaan ryhtyy yhdessä historian professorin Vilhelm Skrakin kanssa ratkomaan tauluun kätkeytyvää arvoitusta.

Tukholmassa on muutenkin tilanne päällä, sillä hallitusta vastaan hyökätään pommin avulla ja yksi ministereistä kuolee. Trilogian edellisestä osasta tuttu Lova Magnusson on edennyt pääministeriksi ja joutuu pakostakin tapahtumien keskipisteeseen. Axelilla on romanttisia haaveita Lovaa kohtaan, mutta salamyhkäisten tapahtumien edetessä alkaa hän epäillä naisen tarkoitusperiä.

Juonessa mukana on myös Axelin ystävä ja kollega Stina Forss, joka joutuu yllättäen taistelemaan poikansa huoltajuudesta, kun tämän isä palaa kuvioihin. Miehen isyystunteiden heräämisen taustalla saattaa kuitenkin olla jotain muutakin kuin vain rakkaus hänelle tuntematonta lasta kohtaan.

Tapahtumien taustalla vaikuttaa salaperäinen järjestö De Aderton, jonka kintereillä Axel oli jo aiemmin. Tämä tarina jatkaa samalla tyylillä, jossa historia vaikuttaa vahvasti nykypäivään, politiikkaan ja valtasuhteisiin. Poikkeuksellinen juonikuvio pitää jännitystä yllä, ja juttu saa jatkoa myöhemmin trilogian päätösosassa.

[Stockholm: Bookmark, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *