Arnaldur Indriðason: Det tyska huset

Reykjavikissa eletään vuotta 1941, ja Islanti kuuluu vielä Tanskalle. Amerikkalaiset sotilasjoukot ovat saapuneet saarelle, jota he käyttävät tukikohtana ja välilaskupaikkana toimittaessaan sotatarvikkeita Eurooppaan.

Viivästynyttä vuokraa karhuava vuokranantaja kohtaa asunnossa kuolleen miehen. Poliisi kutsutaan paikalle, ja pian käy ilmi, että tapettu henkilö ei ole huoneiston asukas Felix Lunden vaan toistaiseksi tuntematon mies. Tapausta alkaa tutkia rikospoliisi Konrad Flóvent.

Tutkimuksissa paljastuu, että surma-aseen luoti on peräisin Yhdysvaltain armeijan käyttämästä asetyypistä. Tästä johtuen Flóvent saa aisaparikseen kanadalaisen sotilaspoliisi Thorsonin, joka on lähinnä toiminut armeijan tulkkina islantilaisten juurtensa ansiosta.

Murhattu mies tunnistetaan erääksi Eyvindur Ragnarssoniksi, joka on työskennellyt kauppamatkustajana. Flóvent ja Thorson yrittävät selvittää, kenellä olisi ollut syytä tappaa Eyvindur. He selvittelevät myös missä Felix Lunden on, sillä hän on ollut kateissa Eyvindurin kuolemasta lähtien.

Kiinnostavassa tarinassa Arnaldur Indriðason kuvaa hyvin sodan aikaista ilmapiiriä ja elinolosuhteita, eikä hän turhaan ole yksi Islannin suosituimmista ja kansainvälisesti tunnetuimmista kirjailijoista. Tämä kirja on myös suomennettu: Saksalainen talo (suom. Seija Holopainen).

[Stockholm: Norstedts, 2017. Översättning: Ingela Jansson]

Islanninkielinen alkuteos: Þýska húsið.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *