Arne Dahl: Islossning

Islossning on viides ja viimeinen kirja Berger ja Blom -sarjassa. Sam Berger ja Molly Blom työskentelevät yhdessä omassa turvallisuuskonsulttifirmassaan eli toimivat yksityisetsivinä. Heillä on myös yhteinen puolivuotias lapsi Myrina, mutta perhe ei asu yhdessä, sillä vanhempien suhde on edelleen epävakaalla pohjalla.

Sarjan edellisessä osassa poliisi Desirée ”Deer” Rosenkvist pelasti Myrinan hengen, mutta vammautui sen seurauksena. Nyt Deer on toipumassa työkuntoon, mutta kyynärsauvojen kanssa ei pääse kentälle, vaan hänet on määrätty toimistohommiin.

Tukholman lähistöltä rannalta löydetään ruumis, jota ei saada tunnistettua, sillä DNA vaikuttaa epätavalliselta. Deer yhdistää rantaruumiin aiempiin samankaltaisiin tapauksiin ja alkaa perehtyä tutkintamateriaaleihin. Murhien välinen yhteys näkyy selvästi, mutta hän ei saa teorialleen kannatusta. Hän saa kuitenkin suostuteltua Samin ja Mollyn auttamaan tutkintalinjansa kanssa.

Toisaalla tapahtuu uusi murha, jossa kirveellä tapetaan mies, jolla on yhteyksiä Helvetin enkeleihin. Näyttää siltä, että tämäkin väkivallanteko on yhteydessä tuntemattomiin rannoilta löytyneisiin uhreihin. Kaikki ei mene täysin ohjesäännön mukaan, ja pian onkin Deer sivussa poliisintyöstä. Tämä ei kuitenkaan estä päättäväistä naista toimimasta, sillä hän epäilee, että alueella on sarjamurhaaja valloillaan.

Vähitellen omituinen ja karmaiseva totuus murhien takana alkaa hahmottua, mutta sitä ennen täytyy kestää lisää kauheuksia ja väkivaltaa. Kaiken takana on kieroutunut ajatus kuolemattomuudesta ja luonollisen elämän pitkittämisestä kyseenalaisen keinoin.

Kirja ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2022: Jäänlähtö (suom. Kari Koski).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *