Arne Dahl: Utmarker

Utmarker

Poliisi Sam Berger tutkii 15-vuotiaan Ellen Savingerin katoamista. On syytä uskoa, että tyttö on vielä elossa, mutta järkyttävän kidutuksen kohteena. Pian löytyy epäilty, jota aletaan kuulustella myös aiemmista katoamistapauksista, joissa kaikissa kohteena on 15-vuotias tyttö. Tarinassa tulee ensimmäinen yllätys, kun kuullusteltavan todellinen henkilöllisyys paljastuu, ja Sam Berger joutuu itse epäillyksi kaappausrikoksista. Kaikki ei kuitenkaan ole aivan miltä näyttää, ja seuraava täyskäännös odottaa jo kulman takana.

Käy ilmi, että kidnappauksilla on yhteys Sam Bergerin menneisyyteen, kouluaikaisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Berger alkaa yhdessä Säpon tutkijan Molly Blomin kanssa vetää omaa tutkintaansa, sillä heillä on vahva epäily syyllisen henkilöllisyydestä ja motiiveista. Sam ja Molly joutuvat ahtaalle, sillä Säpo on puolestaan etsintäkuuluttanut heidät. He saavat kuitenkin tutkimuksiinsa apua muutamilta lojaaleilta työtovereiltaan.

Ruotsalainen Arne Dahl (oik. Jan Arnald) on julkaissut jo yli 20 teosta. Utmarker aloittaa lupaavasti uuden sarjan, jossa päähenkilöinä ovat rikostutkijat Berger ja Blom. Kirjassa on vauhti päällä heti alusta alkaen, ja juoni etenee nokkelasti. Yllättäviä käänteitä riittää läpi koko kirjan, ja loppuratkaisu jättää kaipaamaan jatkoa tarinalle.

Utmarker keskittyy kuvaamaan rikoksen selvittelyä, joten päähenkilöiden yksityiselämä jää taka-alalle, toisin kuin useissa muissa dekkareissa. Kertomus pysyy hyvin koossa, kun siihen ei sekoiteta liikaa henkilöitä eikä toissijaisia tapahtumia. Todennäköisesti sarjan tulevissa osissa Samin ja Mollyn yksityistä puoltakin valotetaan enemmän.

Kirjan tyylikkään kannen on suunnitellut Miroslav Sokcic.

[Stockholm: Bonnier, 2016]

Lisäys 28.4.2017: suomennettu nimellä Rajamaat (Kari Koski).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *