Åsa Axelsson: Jag lämnar ekorrhjulet

Työuupumuksen lamauttama opettaja Åsa Axelsson kokeilee, miten lapsiperheen elämä sujuu ilman toisen vanhemman palkatyötä. Ja hyvinhän se sujuu, sillä aviomies Jan tienaa kuitenkin hyvin tutkijana. Åsa alkaa tarkastella perheen rahankäyttöä ja keksii useita säästökohteita.

Hän vähentää oman auton käytön minimiin ja tekee ostosmatkat polkupyörällä. Valmisruokien osto lopetetaan ja pihalle perustetaan kasvimaa. Åsa alkaa myös korjata rikkinäisiä vaatteita ja vie kenkiä suutarille. Lehtien tilaukset lopetetaan ja käydään kirjastossa niitä lukemassa.

Talon lämmitystä myös vähennetään ja perheen suihkukäynnit rajataan viiteen minuuttiin päivässä.

Pariskunnalla on neljä lasta ja suuri omakotitalo. Talolainaa on maksettu jo yli puolet talon arvosta,joten lainan lyhentämisen voi lopettaa ja maksaa vain korkoa, joka heidän kohdallaan on 2000 kruunua kuukaudessa (noin 190 €).

Kirja ei suinkaan ole niin ”ärsyttävä” kuin miltä kuullostaa, sillä Åsa Axelsson kirjoittaa hyvin. Teksti on hauskaa luettavaa, sillä se ruotii säälimättä erään (hyväosaisen) perheen elämäntyyliä ja arvomaailmaa.

Kokeilun jatkuessa Åsa huomaa olonsa parantuvan, hän kokee olevansa onnellisempi ja tasapainoisempi. Aikaa riittää lapsille, ja elämä on yksinkertaisesti hauskempaa.

[Stockholm: Norstedts, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *