Åsa Larsson: Fädernas missgärningar

Pitkän tauon jälkeen päästään vielä kerran Kiirunan seudulle Rebecka Martinssonin seurassa. Tarina alkaa 60-luvun alkupuolella, jolloin Börje Ström on 11-vuotias. Börje asuu kaksin äitinsä kanssa, sillä isä Raimo Koskela on häipynyt kuvioista. Börje kaipailee isäänsä kovasti ja onkin onnellinen, kun viimein saa viettää lomaviikon isän kanssa kahdestaan. Raimo ja Börje matkustavat lainamökille Tornionjoen rannalle kalastelemaan.

Idylli kuitenkin rikkoutuu, kun eräs auto lähestyy mökkiä, ja Raimo piilottaa pojan veneen alle. Kun Börje viimein uskaltaa pois piilostaan, ei hän löydä enää isäänsä mistään. Raimo katoaa jälkiä jättämättä. Hänen epäillään vain häipyneen Suomeen, joten mitään sen kummempaa tutkintaa asiasta ei järjestetä. Isän kohtalo kuitenkin vaivaamaan Börjeä vuosikymmeniksi.

Raimon ruumis löytyy viimein pakastimesta toisen henkirikoksen tutkinnan yhteydessä. Oikeuslääkäri Lars Pohjanen pyytää syyttäjä Rebecka Martinssonia perehtymään asiaan, jotta Börje saisi selville totuuden isänsä kuolemasta. Rebecka on työuupumuksen partaalla, sillä pomo Alf Björnfot on pitkällä lomalla ja yhteistyö sijaisen Carl von Postin kanssa takkuaa pahan kerran. Tämän lisäksi pakastimen omistajalla on yhteyksiä Rebeckaan, eikä tämä haluaisi olla missään tekemisissä kuolleen miehen suvun kanssa.

Kirja on yli 500 sivua pitkä, mutta yhtään ylimääräistä jaarittelua tai tarpeettomia sivujuonia ei ole mukana. Tarina on erittäin kiinnostava ja taiturimaisen hyvin kirjoitettu, joten ei ole ihme, että Ruotsin dekkariakatemia valitsi tämän kirjan vuoden 2021 parhaaksi. Se on juuri ilmestymässä myös suomeksi: Isien pahat teot, suomentanut Kirsi Kokkonen.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *