Åsa Schwarz: De sju nycklarna

Rebecka Reté on yksi seitsemästä it-gurusta, jotka hallinnoivat internetin avaimia. Avaimenhaltijat tapaavat neljä kertaa vuodessa Washingtonissa päivittämässä järjestelmän, joka ohjaa kaikkea internetissä tapahtuvaa liikennettä.

Eräänä yönä Rebecka herää pistoolin piippu ohimolla, kun naamioitu mies vaatii Rebeckan nettiavainta itselleen. Asunnossa on Rebeckan lisäksi tämän ja miehensä Willen kaksi pientä lasta, joita tunkeutujat myös uhkaavat. Rebeckan onnistuu kuitenkin tehdä hälytys, ja poliisi saapuu paikalle ennen kuin miehet saavat avaimen haltuunsa. Lapset ja Rebecka selviävät tilanteesta fyysisesti loukkaantumatta, mutta hyökkäys järkyttää Rebeckaa, joka alkaa pelätä perheensä turvallisuuden puolesta.

Pian käy ilmi, että myös muita avaimenhaltijoita vastaan on tehty iskuja ympäri maailman, ja osa avaimista on joutunut vääriin käsiin. Rebecka yrittää parhaansa mukaan suojella omaa avaintaan tarvittavat seitsemän päivää, joka vaaditaan, että uudet avaimet saadaan luotua ja netin toiminta varmistettua.

Rebecka lähettää Willen ja lapset turvalliseen paikkaan ja yrittää myös itse piiloutua hyökkääjiltä. Samalla hän pyrkii selvittämään, mikä taho on koko touhun takana. Apunaan hänellä on vanha ystävänsä Björn, joka on poliisi. Edessä on paljon tuskaisia hetkiä, sillä pian selviää, että Rebecka ei voi enää tietää kehen voi luottaa.

Vaikka kertomus on fiktiivinen, on siinä myös mukana todellisia tapahtumia ja henkilöitä. Maailma tuntuu äkkiä kovin helposti vahingoittuvalta ja aseettomalta tämän kaltaisten uhkien edessä.

Kirjansa jälkisanoissa Åsa Schwarz listaa kymmenen kohtaa, joiden avulla valtiot voisivat lisätä kyberturvallisuutta ja mahdollisuuksiaan valmistautua ja ehkäistä verkotettuun yhteiskuntaan mahdollisesti kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan.

[Helsingborg : Hoi förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *