Bosse Lindquist: Macchiariniaffären. Sanningar och lögner på Karolinska

Syksyllä 2010 kutsutaan italialainen kirurgi Paolo Macchiarini vierailevaksi professoriksi Karolinska Institutetiin (KI) Tukholmaan tarkoituksenaan tehdä kantasolututkimusta. Samanaikaisesti hän toimii myös osa-aikaisesti Karoliinisen yliopistosairaalan (Karolinska Universitetssjukhuset) puolella kirurgina. Macchiarinilla on kehitteillä uusi ja mullistava leikkaustekniikka, jossa muovisella henkitorvella korvataan ihmisen oma vahingoittunut trakea.

Vuosien 2011-2012 aikana Macchiarini tekeekin transplantaatiot kolmelle eri potilaalle ja korvaa näiden omat henkitorvet keinoelimillä, jotka on käsitelty heidän kantasoluillaan. Leikkaukset tehdään ns. vitaali-indikaatiolla eli niiden katsotaan olevan välttämättömiä potilaan hengissä pysymiseksi. Lääketieteellisen alan arvostettu Lancet-lehti julkaisee artikkelin Macchiarinin uraauurtavasta potilaskeissistä.

Kolmesta leikatusta potilaasta yksi kuitenkin kuolee pari kuukautta leikkauksen jälkeen, ja muillakin potilailla on vakavia ongelmia tekohenkitorvien toiminnan kanssa. Karolinska Universitetssjukhuset panee uudet leikkaukset jäihin, eikä jatka Paolo Macchiarinin sopimusta.

Macchiarini suuntaa Krasnodariin Venäjälle, jossa hän aloittaa keinohenkitorvien kliiniset tutkimukset potilailla vuonna 2013. Seuraavana vuonna kuolee ensimmäisenä Tukholmassa leikattu potilas, ja KI saa ensimmäisen raportin, jossa epäillään Macchiarinin syyllistyneen tutkimuksessaan tieteelliseen vilppiin. Tämä erään belgialaisen tutkijan jättämä raportti siirtyy KI:n eettisen toimikunnan tarkasteltavaksi. Kesän ja syksyn kuluessa neljä Karoliinisen yliopistosairaalan lääkäriä tekee kaksi erillistä ilmiantoa koskien Macchiarinin tutkimusvilppiä.

Ruotsin yleisradioyhtiön (SVT) toimittaja Bosse Lindquist saa juttuvinkin Karolinskan tapahtumista. Hän ei ensin ota juttua todesta, mutta päättää kuitenkin tutkia asiaa tarkemmin. Tästä saa alkunsa Lindquistin tiimin pitkä ja perusteellinen työrupeama, jonka tuloksena vuonna 2016 valmistuu kolmiosainen dokumenttisarja Experimenten, joka on nähty myös Suomen tv:ssä.

Tässä kirjassa Lindquist kertoo tarkasti dokumentin teon vaiheet. Hän pääsee Macchiarinin lähipiiriin ja tapaa myös tämän potilaita ja heidän omaisiaan. Kirjasta selviää myös, millaisiin vaikeuksiin neljä Macchiarinin puuhiin puuttuvaa Karolinskan lääkäriä joutuivat.

Syksyllä 2014 kutsutaan Uppsalan yliopiston professori Bengt Gerdin tutkimaan Macchiarinia ja hänen tutkimustaan koskevat materiaalit. Seuraavana keväänä hän esittelee tulokset, joiden mukaan Paolo Macchiarini on syyllistynyt siihen tutkimusvilppiin, josta neljä Karolinskan lääkäriä häntä syyttivät. KI vapauttaa kuitenkin Macchiarinin näistä syytöksistä, kuten myös aiemmasta belgialaistutkijan tekemästä syytöksestä. Macchiarini saa jatkaa työtään KI:ssa.

Ruotsin televisio esittää Lindquistin dokumenttisarjan tammikuussa 2016 ja siitä nousee valtava kohu. Karolinska Institutet joutuu kriisin kouriin ja on viimein pakotettu toimenpiteisiin. Tutkimukset Macchiarinin toiminnasta aloitetaan uudelleen.

Vuonna 2017 kuolee kolmaskin Tukholmassa leikattu potilas. Myöskään Macchiarinin Venäjällä tekemät transplantaatiot eivät onnistuneet, myös nämä potilaat menehtyivät.

Macchiariniaffären on erittäin mielenkiintoinen ja uskomaton tarina kirurgista, jonka tarkoitusperät olivat alun perin hyvät, mutta lopulta kunnianhimo ja itserakkaus ajoivat kaiken muun ohi. Tapaus on myös ikävä esimerkki siitä, millaiseen katastrofiin (vääränlainen) kollegiaalisuus voi johtaa.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *