Camilla Grebe: Dvalan

18-vuotias Samuel on tuuliajolla elämässään. Lukio jäi kesken, eikä työntekokaan kiinnosta. Hän asuu yhdessä äitinsä Pernillan kanssa ja rahoittaa elämänsä varastelemalla. Vähitellen Samuel ajautuu hämäräperäiseen seuraan ja sekaantuu huumebisnekseen. Hän kuitenkin sössii kokaiinikaupat pahemman kerran, sillä Pernilla löytää pulveripussit ja heittää koko satsin roskikseen ja potkaisee samalla Samuelin ulos.

Huumeparonin koston pelossa on Samuelin lähdettävä Tukholmasta pakomatkalle. Hän suuntaa rannikkoa pitkin etelään päin ja päätyy syrjäiselle pikkupaikkakunnalle Stuvskäriin, josta hänen onnistuu löytää työpaikka teini-ikäisen pojan Jonaksen seuranpitäjänä. Jonas kärsii onnettomuuden seurauksena vaikeasta aivovammasta ja hänen äitinsä Rakel hoitaa poikaa kotona. Samuel muuttaa heidän luokseen asumaan aikomuksenaan häipyä heti, kun siihen on mahdollisuus.

Samaan aikaan poliisit Manfred Olsson ja Malin Brundin tutkivat tapausta, jossa uhrina on nuorehko mies. Tapettu henkilö löytyy merestä, mutta kuolinsyy ei ole hukkuminen. Manfredilla on henkilökohtaisiakin huolia, sillä hänen pieni tyttärensä Nadja putoaa ikkunasta ja loukkaantuu vakavasti. Tyttö makaa sairaalassa, eikä hänen toipumisestaan ole mitään takeita. Manfredin vaimo Afsaneh ei katso hyvällä, kun mies joutuu keskittymään töihinsä Nadjan sijaan.

Tukholmasta löytyy pian toinenkin ruumis, ja jäljet johtavat yllättäen Stuvskäriin, jossa Samuel alkaa aavistella, että Rakelin ja Jonaksen luona kaikki ei ehkä olekaan aivan kohdallaan. Pernilla on saanut Samuelilta avunpyynnön ja suuntaa paikkakunnalle poikaansa auttamaan. Samuel joutuukin todella pahaan paikkaan, kun asioiden oikea tola alkaa vähitellen paljastua. Hän yrittää paeta, mutta joutuukin taistelemaan hengestään.

Dvalan on jännittävä ja erittäin hyvä dekkari, jossa kaiken pahan takaa paljastuu järjellisyyden rajan yli vinksahtanut ihmismieli, jonka tarkoitus alun perin on ollut hyvä.

Ilmestyy suomeksi heinäkuussa 2019: Horros (suom. Sari Kumpulainen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *